'Handschriftanalyse is van groot belang bij het oplossen van misdaden', legt Bulacu uit. 'Er is bijvoorbeeld een miltvuurbrief ontvangen met een handgeschreven adres, of een brief waarin losgeld wordt geëist. Vervolgens wil de politie natuurlijk weten of dit geschreven is door een eventuele verdachte. Daarbij gebruiken ze een forensisch expert. Die vergelijkt het handschrift met dat van de verdachte en zegt vervolgens of het gaat om dezelfde persoon. Maar dit is een subjectief proces. Bovendien kan de expert bevooroordeeld zijn. Met onze software heeft hij een hulpmiddel om zijn oordeel te onderbouwen. Ook kan een stukje tekst vergeleken worden met eerder opgeslagen handschriften uit een database.'
De software van Bulacu is gebaseerd op twee verschillende methodes om handschriften te identificeren. 'Allereerst kijken we naar de schuinheid, ronding en kromming van de letters. Ten tweede kijken we naar het voorkomen van bepaalde algemene vormen in het handschrift. Wat er geschreven is, maakt dus niet uit voor de identificatie.
dinsdag, 6. maart 2007 - 10:46
Handschriften te identificeren via software
Groningen
Het lijkt op iets uit Crime Scene Investigation: software die via een stukje handgeschreven tekst de dader van een misdrijf kan opsporen. Dankzij Marius Bulacu, onderzoeker bij Kunstmatige Intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen, kan dit binnenkort werkelijkheid worden. Zijn methode om handschriften te identificeren is momenteel de beste ter wereld. Hij promoveert op 15 maart 2007.
Categorie:
Tag(s):