maandag, 29. januari 2007 - 11:21

Hartpatiënten via computer op afstand gecontroleerd

Groningen

Het Groningse Martini Ziekenhuis gaat hartpatiënten na ontslag volgen per computer. Patiënten controleren thuis tweemaal daags zelf hun eigen gewicht en bloeddruk. Cardiologen kunnen via een datacoller en telefoonlijn op afstand bekijken of de patiënt het goed maakt. Met deze nieuwe ontwikkeling in de zorg hoeven patiënten niet telkens weer opnieuw naar een ziekenhuis.

Uitsluitend bij afwijkingen van de normwaarden die voor elke patiënt afzonderlijk zijn ingesteld, krijgt de cardioconsulent een alarmering per e-mail of sms. Ze belt daarop de patiënt om te zeggen dat hij de medicijnen moet bijstellen, meer moet drinken, of geeft een ander advies waarmee ze kan voorkomen dat de patiënt opnieuw hartproblemen krijgt en moet worden opgenomen.

Een proef met tien hartfalenpatiënten is afgerond en de betrouwbaarheid van het computersysteem bleek 100 % te zijn. Binnenkort wordt het project voortgezet met 300 patiënten. De patiënten zijn, evenals de cardiologen en hartfalenconsulent, zeer enthousiast. Met het systeem wordt een betere kwaliteit van zorg geleverd die ook nog eens efficiënter, veiliger én goedkoper is. De patiënt kan te zijner tijd bovendien beschikken over een internetdossier dat hij zelf kan inzien en bijhouden.
Categorie:
Tag(s):