donderdag, 3. mei 2007 - 14:57

Herdenking 4 en 5 mei op veel plaatsen in Amsterdam

Amsterdam

Op 4 en 5 mei staan Amsterdammers tijdens meer dan zeventig 4 en 5 mei bijeenkomsten stil bij oorlog en vrijheid. Bij de jaarlijkse herdenkingen in alle stadsdelen eren diverse autoriteiten, organisaties en individuele burgers de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met het leggen van bloemen en kransen. De bevrijdingsfeesten op 5 mei staan dit jaar in het teken van het debat.

Het herdenkingsconcert aansluitend aan de Nationale herdenking op de Dam, bestaat uit een optreden van PA’dam en Anna Enquist leest enkele van haar gedichten.

Burgemeester Job Cohen neemt deel aan de herdenking bij de 5 monumenten op De Nieuwe Oosterbegraafplaats. Om 10.00 uur vindt daar de eerste van een reeks officiële herdenkingen plaats. Tevens voert de burgemeester de Stille Tocht aan, die om 18.15 uur begint op het Museumplein en aansluit bij de Nationale Herdenking op de Dam. Voorzitter van het 4 en 5 mei comité Joke Koningh is van mening dat de Amsterdammers nog altijd betrokken zijn bij de herdenkingen.

Jongeren vinden dit jaar aansluiting bij het herdenken en vieren door middel van speed(deb)aten. Het initiatief vindt burgemeester Cohen uitstekend. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, zo liet hij weten.

De debatvorm zal op het Bevrijdingsfestival op het Museumplein en in 5 stadsdelen (Westerpark- “Westerpark Wereldwijd�, Noord-“Winkelcentrum Boven ’t IJ, “De Baarsjes-“Hudsonhof�, Oost-Watergraafsmeer “Oosterparkfestival�, Osdorp “Osdorpplein� als pilot van start gaan.

Zo gaan studenten van de lerarenopleiding Islamgodsdienst en Godsdienst & Levensbeschouwing van Hogeschool INHOLLAND debatteren op het Oosterparkfestival in Amsterdam Oost/Watergraafsmeer over Vrijheid, Grondrecht en Veiligheid, het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Aan de hand van stellingen kunnen aanwezigen met de studenten in debat gaan.
Provincie:
Tag(s):