maandag, 26. maart 2007 - 15:54

Hondje twee dagen vast in verboden vossenklem

Ermelo

Een 71-jarige man uit Ermelo wordt er van verdacht in februari van dit jaar verboden vossenklemmen op zijn land te hebben geplaatst, waarna een hondje, een gekruiste Beagle, het slachtoffer is geworden en vermoedelijk twee dagen met een voorpoot in een klem vast heeft gezeten. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De eigenaar en zijn vrouw ontdekten hun huisdier nadat ze op hun lange zoektochten eindelijk het jankende geluid van hun viervoeter opvingen en vervolgens de hond konden bevrijden. Om het dier te bereiken moest de eigenaar eerst nog tot over zijn middel door het ijskoude water van een diepe sloot waden. Met hulp van een direct ingeschakelde dierenarts kon de voorpoot worden gespaard. Het dier is aan de beterende hand maar reageert nog erg schuw.

De 71-jarige verdachte werd na een onderzoek van politie en buitengewone opsporingambtenaren (boa’s) van het Groennetwerk Veluwe opgespoord en aangehouden. Bij het nadere onderzoek troffen ze op zijn land twee grote klemmen en een dode, opengesneden knobbelzwaan aan, die vermoedelijk als lokaas bij de klemmen moest fungeren.

In de directe omgeving van de woning van de verdachte werden soortgelijke klemmen aangetroffen en een zelfgemaakte vanginstallatie waarmee kleine zoogdieren zoals een bunzing of steenmarter gevangen konden worden. De aangetroffen klemmen zijn al tientallen jaren om humane redenen niet meer als vangmiddel toegestaan.

Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt terzake overtreding van de Fora- en Faunawet en de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.
Provincie:
Tag(s):