dinsdag, 11. december 2007 - 21:02

Kerstboom Kroondomein Het Loo schenkt licht en ruimte

Apeldoorn

Ook dit jaar werkt Kroondomein Het Loo weer mee aan de actie ‘Lichtjes voor Sophia’ van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Voor de vijfde keer verrijst voor het Kinderziekenhuis een prachtige, oude boom uit het Kroondomein.

De actie ‘Lichtjes voor Sophia’ is een jaarlijks initiatief van de Stichting Vrienden van het Sophia. Voor elke € 5,-- die de Stichting ontvangt, gaat een lichtje in de enorme boom branden. Op woensdag 12 december worden de eerste lichtjes in de boom op feestelijke wijze ontstoken.

Kroondomein Het Loo is een bos-, heidegebied en park op de Veluwe van zo’n 10.000 hectare groot, dat al meer dan 300 jaar verbonden is aan het Nederlandse Koningshuis. Twee medewerkers van Stichting Vrienden van het Sophia gingen samen met de bosbeheerder in het uitgestrekte gebied op zoek naar de perfecte boom voor het Sophia Kinderziekenhuis. Aan deze boom worden verschillende eisen gesteld: de boom moet hoog zijn met stevige takken, omdat deze takken honderden lichtjes moeten gaan dragen en de groene takken van de boom moeten helemaal tot aan de grond komen.

De boom moet in het bos de ruimte hebben gehad om evenwichtig te groeien. Het is dus geen eenvoudige klus om de ideale boom te vinden. Na de zoektocht is een spar uitgekozen van ruim 90 jaar oud en zo’n 25 meter hoog. Op maandag 10 december wordt de boom geveld en op indrukwekkende wijze per vrachtwagen vervoerd naar Rotterdam.

De opbrengst van de kerstactie ‘Lichtjes voor Sophia’ gaat elk jaar naar een bepaald project in het Sophia Kinderziekenhuis. Dit jaar is gekozen voor de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie. In het Sophia worden ook kinderen met psychische aandoeningen behandeld.

Door angststoornissen, ADHD of autisme zijn de normale, dagelijkse bezigheden vaak niet vanzelfsprekend voor deze kinderen. Om te kunnen werken aan betere behandelingen en preventie is veel onderzoek nodig. Voor dit onderzoek wordt een nieuwe researchunit gebouwd. Met de opbrengst van de kerstactie ‘Lichtjes voor Sophia’ wil de Stichting Vrienden van het Sophia de inrichting van deze onderzoeksafdeling voor een groot deel mogelijk maken.
Provincie:
Tag(s):