donderdag, 11. januari 2007 - 17:26

Kmar rolt netwerk mensen-smokkelaar op

Tilburg

De Koninklijke Marechaussee (Kmar) heeft dinsdag een 52-jarige Somaliër uit Tilburg aangehouden, die vermoedelijk een van de organisatoren van een netwerk mensensmokkelaars is. De criminele groepering smokkelde tegen betaling Somalische volwassenen en kinderen naar Engeland, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken.

De illegale grenspassages werden mogelijk gemaakt doordat de gesmokkelden werden voorzien van zogenoemde look-a-like reisdocumenten. Deze paspoorten en identiteitskaarten werden tientallen keren uitgeleend door een Somalische familie die telkens tussen de 250 en 350 euro per document ontving. Wanneer een document in beslag werd genomen deed de familie aangifte van vermissing.

Voor de smokkelreizen rekende de organisatie 2000 tot 3000 euro. Vermoedelijk was de organisatie vorig jaar verantwoordelijk voor de smokkel van 25 tot 30 personen naar verschillende landen.

Tijdens het onderzoek onderschepten de Engelse autoriteiten in september 2006 een personenauto met vier gesmokkelde Somaliërs en een begeleider. Het gezelschap was afkomstig uit Nederland en via Zeebrugge over zee naar Hull gereisd. Uit onderzoek bleek dat de mensensmokkelaar een maand eerder ook al twee keer met een transport illegalen naar Engeland was gereisd.
Provincie:
Tag(s):