dinsdag, 20. maart 2007 - 9:40

Korps commando-troepen 65 jaar

Roosendaal

Het Korps Commandotroepen van de Koninklijke Landmacht viert zaterdag 24 maart 2007 in Roosendaal zijn 65-jarig bestaan met een grote reünie. Hoogtepunt is een mars door de stad met aansluitend een defilé van bijna 4000 oud-commando’s op de Oude Markt. Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn neemt het defilé af.

Ook actief dienende commando’s lopen mee in het defilé. Zij dragen de diverse uniformen waarin zij opereren tijdens hun missies in het buitenland, zoals bijvoorbeeld nu in Uruzgan. Ook rijdt een vijftigtal voertuigen van de vereniging Keep them Rolling mee. De reünie vindt plaats op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal.

Op 22 maart 1942 begonnen 48 Nederlanders, voornamelijk afkomstig van de Prinses Irene Brigade, aan de commando-opleiding in het Schotse Achnacarry. Vijfentwintig van hen volbrachten de opleiding en ontvingen de groene baret. Zij vormden gezamenlijk “No. 2 (Dutch) Troop�, dat de basis werd voor het huidige Korps Commandotroepen. Ruim 9500 Nederlandse commando’s rondden sindsdien de opleiding succesvol af.
Provincie:
Tag(s):