zondag, 10. juni 2007 - 22:59

Lewis Hamilton wint eerste Grand Prix in chaotische race

De Canadese Grand Prix is een prooi geworden voor het jonge Britse talent Lewis Hamilton. Waar anderen veel fouten maakten was Lewis Hamilton koel en reed hij consistente tijden. Nick Heidfeld werd tweede. Opvallende derde man is Alexander Wurz, eindigend voor Heikki Kovalainen. Vier safety car situaties, een harde crash voor Robert Kubica en een uitzicht op punten voor Christijan Albers veroorzaakte een verrassend resultaat.

Christijan Albers startte vanuit de pitstraat vanwege versnellingsbakproblemen. Dit deed hij echter wel in zijn reguliere bolide. Het team koost er niet voor om in de T-car te starten. Met Lewis Hamilton als de jongste pole-sitter ooit begon de Canadese Grand Prix om één uur Canadese tijd. De warm-up ronde gaat van start. Alle coureurs starten met de harde banden van Bridgestone.

De start gaat van start met eenentwintig auto’s op de startopstelling. De Honda van Jenson Button blijft staan terwijl Fernando Alonso in de eerste bocht Lewis Hamilton probeert te verschalken maar verremt zich, hij rijdt een eind door het gras en verliest zijn positie aan Nick Heidfeld. De BMW Sauber-coureur rijdt tweede, net achter Lewis Hamilton. Inmiddels rijdt Kimi Raikkonen tegen Nico Rosberg aan, de Fin toucheert de Duitser licht.

Jenson Button heeft geen meters kunnen rijden in zijn Honda. Inmiddels heeft Christijan Albers aansluiting gevonden bij de achterzijde van het veld, hij rijdt op een eenentwintigste positie. Mark Webber, rijdend voor Red Bull Racing, heeft een slechte start gehad. Hij verloor zijn zesde plaats, en rijdt inmiddels negende. In de derde ronde jaagt hij op de BMW Sauber-bolide van Robert Kubica maar spint in de eerste bocht doordat hij met teveel snelheid de bocht induikt, de Australiër verliest veel plaatsen.

Christijan Albers toucheert vrij hard de muur doordat hij met onderstuur de bocht uit komt. Zijn rondetijden lijken in orde. Vooraan de kop rijdt Lewis Hamilton weg van Nick Heidfeld, hij komt tot een voorsprong van bijna vijf seconden binnen zeven ronden.

De Renault-motor van Red Bull Racing is veel krachtiger dan die van Honda, het lange rechte stuk voor de eerste bocht is dan ook de plek waar Mark Webber met gemak de Honda van Rubens Barrichello verschalkt. Scuderia Toro Rosso-coureur Scott Speed toucheert de Williams van Alexander Wurz, de Amerikaan valt uit. Alexander Wurz lijkt zijn race te kunnen vervolgen ondanks dat zijn wing-end-plate is afgescheurd. De Oostenrijker rijdt hiermee wel erg snelle tijden, en behaalt een veel hogere topsnelheid door de doorbuigende vleugel.

Vitantonio Liuzzi is goed bezig, rijdend op een elfde plaats. Ook de flamboyante Italiaan toucheert de muur op dezelfde manier als Christijan Albers. Intussen verremt tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso zich opnieuw. In de haarspeldbocht probeert Mark Webber, Vitantonio Liuzzi in te halen. Dit mislukt echter doordat de Australiër niet voldoende remt, hij schiet door, mist zijn apecs en moet opnieuw gaan jagen op de Scuderia Toro Rosso-bolide.

In ronde acttien wordt Christijan Albers gelapt door de raceleider Lewis Hamilton. Het verschil tussen de Nederlander en Adrian Sutil is dan ruim twee seconden. Voor hem rijdt Ralf Schumacher op vijf seconden.

Fernando Alonso rijdt inmiddels vierde, Felipe Massa heeft hem ingehaald doordat de Spanjaard zich wéér verremde in de eerste bocht. De regerend wereldkampioen maakt veel fouten in de openingsfase van de Canadese Grand Prix.

Nick Heidfeld maakt als eerste een pitstop in rond twintig. Hij blijft op harde banden rijden en rijdt nu zevende. Nico Rosberg is lekker bezig. De coureur voor Williams rijdt vierde en heeft uitzicht op het podium. Lewis Hamilton komt in ronde tweeëntwintig binnen voor zijn pitstop en vlak voor Kimi Raikkonen terug op de baan.

Dan wordt de gele vlag gezwaaid, Adrian Sutil ramt met zijn Spyker de muur. Alweer valt de Duitser uit door een persoonlijke fout. De safety car komt uit doordat de Spyker op een lastige plaats staat. Tijdens de safety car periode komen Fernando Alonso, Mark Webber en Nico Rosberg binnen voor een pitstop. Felipe Massa en Kimi Raikkonen komen tegelijkertijd binnen voor een pitstop terwijl de safety car nog uit is. Jarno Trulli, Takuma Sato, Robert Kubica, Giancarlo Fisichella, Vitantonio Liuzzi en Christijan Albers volgen hun voorbeeld. Lewis Hamilton herstart de race als de safety car naar binnen rijdt.

Dan een angstaanjagend moment; de jonge Pool Robert Kubica beleeft een enorme crash, vlak voor de haarspeldbocht rijdt de BMW Sauber op de achterkant van de Toyota van Jarno Trulli waarbij de bolide van de Pool met vier banden van de grond komt en over de kop slaat. De bolide stuitert de baan over en komt frontaal tegen de muur aan. Vitantonio Liuzzi komt met de schrik vrij als hij voor hem Kubica over de baan ziet stuiteren waarbij de banden in het rond vliegen en er allerlei onderdelen loskomen. De bolide ligt op zijn zijkant en Kubica lijkt niet te bewegen terwijl de doktoren snel ter plaatse zijn.

Inmiddels krijgen Fernando Alonso en Nico Rosberg een tien seconden stop en go penalty, maar dit is van minder belang terwijl Robert Kubica niet beweegt in zijn bolide. Christijan Albers rijdt inmiddels veertiende doordat hij een goede pitstop heeft gemaakt tijdens de eerste safety car situatie. Ondertussen maken de marshalls de baan vrij en zijn doktoren volop met Robert Kubica bezig. De BMW Sauber-coureur wordt afgevoerd en de situatie is onduidelijk.

De safety car gaat voor de tweede maal naar binnen. Nick Heidfeld zit te slapen, Lewis Hamilton rijdt snel bij hem weg. Christijan Albers zit aan de staart van Kimi Raikkonen, de Nederlander rijdt inmiddels twaalfde, met Heikki Kovalainen achter hem. Fernando Alonso en Nico Rosberg willigen hun straf in met nog vierendertig ronden te gaan. David Coulthard rijdt langzaam over de baan, hij lijkt versnellingsbakproblemen te hebben.

Nico Rosberg haalt Jarno Trulli in, beide coureurs spinnen echter in de eerste bocht. De coureurs kunnen hun weg vervolgen. Heikki Kovalainen heeft Christijan Albers inmiddels ingehaald, maar de Nederlander rijdt tiende. Ralf Schumacher komt vanaf de derde plaats binnen, hij maakt een snelle pitstop van 7.2 seconden. De Duitser valt echter ver terug.

Rubens Barrichello en Ralf Schumacher halen Christijan Albers vrij gemakkelijk in. Albers zal verdedigend moeten rijden om kans te houden op een goede klassering. Wurz, Liuzzi, Trulli, Kovalainen en Rosberg rijden nog achter hem.

Nick Heidfeld begint ook de tweede pitstopserie, hij gaat naar zachte banden. Mark Webber pakt de tweede plaats over van Heidfeld. Ook McLaren staat klaar om pitstops te maken. In ronde zevenenveertig komt raceleider Hamilton de pits binnen voor zijn laatste pitstop. Christijan Albers komt vanaf plaats elf binnen, hij heeft zijn neus verloren door een uitstapje in het gras. De Spyker staat lang stil in de pitstraat en hij kan een goede klassering vergeten en valt uit.

Weer gaat de safety car uit. Chaos bij het team van Super Aguri, het is onduidelijk of de pitstraat open is en Takuma Sato binnen kan komen. Giancarlo Fisichella is bij rood licht de pitstraat uit gereden, net als Felipe Massa. Beiden coureurs worden uit de race gehaald door middel van een zwarte vlag. Inmiddels zijn er nog vijftien coureurs in competitie. De pitstraat gaat weer open tijdens de safety car fase en veel coureurs besluiten nu voor hun laatste pitstop te gaan.

De race gaat opnieuw van start. Lewis Hamilton rijdt nog steeds eerste, Mark Webber tweede. Fernando Alonso maakt wéér een fout, voor de vierde keer verremt hij zich in de eerste bocht. Vitantonio Liuzzi crasht zijn Scuderia Toro Rosso-bolide in de muur van laatste bocht. De Italiaan valt uit en scoort weer geen punten. Het leidt tot wederom een safety car situatie. Het is de vierde keer dat Bernd Maylander met zijn Mercedes de baan op gaat. Jarno Trulli plant zijn Toyota uit het niets in de bandenstapel bij het uitrijden van de pitstraat op koude banden. Rubens Barrichello, Alexander Wurz en Heikki Kovalainen liggen op plaats drie, vier en vijf. De coureurs die in de problemen zitten door hun prestaties dit jaar, doen het dus goed in Canada.

De race gaat voor de vijfde keer van start. Fernando Alonso haalt Ralf Schumacher in. Met nog zes ronden te gaan stevent Alexander Wurz op een podium plaats af. Mark Webber rijdt inmiddels buiten de punten, door een slecht geplande pitstop moet hij acht anderen voor zich dulden.

Lewis Hamilton stevent af op zijn eerste overwinning in de Formule 1. Takuma Sato haalt Ralf Schumacher in en rijdt nu zevende. De Japanner jaagt zelfs op Fernando Alonso in de slotfase van de race. Op het lange rechte stuk haalt Takuma Sato de tweevoudig wereldkampioen in. De slechte race van Fernando Alonso eindigt in een zevende plaats.

Lewis Hamilton wint dus zijn allereerste Formule 1-race! Nick Heidfeld eindigt tweede in zijn BMW Sauber en Alexander Wurz completeert het podium door als derde te eindigen in de chaotische race. Vierde wordt Heikki Kovalainen voor Renault. Kimi Raikkonen pakt de vijfde plaats, Takuma Sato zesde na een knappe inhaalactie buitenom op Fernando Alonso. De Spanjaard eindigt als zevende. Ralf Schumacher pakt het laatste punt in deze chaotische race.

Uiteindelijk eindigen slechts twaalf coureurs tijdens deze editie van de Canadese Grand Prix. Christijan Albers en Adrian Sutil hadden hier punten kunnen pakken, door persoonlijke fouten is het ze niet gelukt. Volgende week hebben zij opnieuw een kans, tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten.
Categorie:
Tag(s):