donderdag, 1. maart 2007 - 22:24

Meertmaond Streektaolmaond

Assen

Gedeputeerde cultuur Henk Weggemans (PvdA) gaf donderdagmiddag in het provinciehuis het officiële startsein voor de streektaalmaand. De start werd gecombineerd met de oprichting van het Huus van de Taol. De provincie Drenthe stelde begin dit jaar een jaarlijkse verhoging van 95.000 euro extra beschikbaar voor het Huus van de Taol.

Voorafgaand aan de feestelijke start werden de in het Drents en Nederlands opgestelde statuten van het Huus van de Taol, onder toeziend oog van Henk Weggemans ondertekend. In bijzijn van notaris Veldkamp uit Borger heeft het nieuwe bestuur de statuten met zijn handtekening bekrachtigd.

Gedeputeerde Weggemans heeft het volste vertrouwen in de nieuwe stichting. “Het dialect hoeft de Nederlandse taal niet in de weg te staan. Opgroeien met twee talen versterkt het taalgevoel. Het is aan de nieuwe stichting om begrip over en interesse voor het dialect onder de aandacht te brengen en te zorgen dat dit cultuurgoed levend blijft.� Weggemans eindigde zijn openingswoord met het gedicht Naokroost van Hans Heyting over Wijster, waar hij zelf is geboren en getogen.
Provincie:
Tag(s):