zaterdag, 13. januari 2007 - 16:59

Minder AWACS vluchten boven Nederland

Onderbanken

In 2006 zijn er minder vluchten boven Nederland uitgevoerd door de AWACS-toestellen vanaf de NAVO-vliegbasis in het Duitse Geilenkirchen. Dit heeft de vliegbasis vrijdag bekend gemaakt. In totaal zouden er 351 vliegbewegingen minder zijn uitgevoerd dan in 2005. De geluidshinder voor de omgeving is dan ook afgenomen stelt de vliegbasis.

Deze vermindering is vooral het gevolg van het verplaatsen van 341 doorstarts, de zogenaamde “touch-and-go’s�, naar andere vliegvelden, zowel in Europa als Noord-Amerika. Volgens het NAVO-vliegveld gaat het om een vermindering van 20 procent sinds 2002 aangezien de AWACS-toestellen volgens een convenant jaarlijks 3600 vluchten mogen maken.

In Schinveld vindt zondag 14 januari een wandeltocht plaats die een jaar na de beroemde wandeltocht naar het Schinveldse bos wordt gehouden. Op 8 januari 2006 trokken inwoners van Schinveld massaal naar het bos toe, om de actievoerders van Groenfront! te ondersteunen die zich daar hadden verschanst in afwachting van de bomenkap van 6 hectare bosgebied. De wandeltocht zal nu langs het gekapte bos lopen. Ook is deze tocht er om aandacht te vragen voor de 14 hectare bosgebeid die mogelijk ook gekapt gaat worden. Na afloop is er een forum in café Heidestübl met Tweede-Kamer vertegenwoordigers uit Limburg, wethouder Ubachs van Onderbanken en vertegenwoordigers van GroenFront! en vereniging STOP Awacs.
.
Provincie:
Tag(s):