vrijdag, 19. januari 2007 - 9:33

Nederlanders blijven meer besteden

Amsterdam

Huishoudens hebben in november vorig jaar 2,0 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in november 2005. Aan goederen gaven ze 2,4 procent meer uit en aan diensten 1,7 procent meer. De consumptie door huishoudens was in de eerste elf maanden van 2006 fors hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Huishoudens hebben afgelopen november 6,2 procent meer besteed aan duurzame goederen dan in november 2005. Al vanaf medio 2005 stijgen de bestedingen aan deze goederen sterk. In de eerste elf maanden van 2006 hebben consumenten bijna 7 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen dan een jaar eerder. Ze kochten in deze periode vooral meer kleding, meubels en consumentenelektronica. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was in november 1,1 procent hoger dan een jaar eerder.

Naast duurzame goederen en voedings- en genotmiddelen besteden huishoudens ook geld aan goederen als energie, motorbrandstoffen, bloemen en planten, kranten en tijdschriften, cosmetica en schoonmaakartikelen. De bestedingen aan deze groep overige producten waren 1,3 procent lager dan een jaar eerder. Dat komt doordat het zachte weer in november voor een aanzienlijk lager energieverbruik zorgde.
Categorie:
Tag(s):