donderdag, 6. december 2007 - 10:48

NMa: staat geen tariefafspraken voor zelfstandigen toe in cao’s

Den Haag

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vandaag in een visiedocument aangegeven dat zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) geen (uur)tariefafspraken mogen maken via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Minimumtarieven zouden zzp’ers beperken in hun mogelijkheden om zich ten opzichte van elkaar te onderscheiden. Opdrachtgevers en consumenten zouden hierdoor mogelijk te hoge prijzen betalen.

“Zzp’ers zijn ondernemers, géén werknemers. Het staat werkgevers(verenigingen) en vakbonden vrij om een cao af te sluiten, maar zij mogen hierin geen minimumtarieven voor zzp’ers vastleggen�, aldus René Jansen, lid van de Raad van Bestuur van de NMa. “Het is niet de bedoeling dat onnodige en ernstige concurrentiebeperkingen gerechtvaardigd worden door er het etiket ‘cao’ op te plakken�.

Met het uitbrengen van het visiedocument schept de NMa duidelijkheid voor alle zzp’ers in Nederland en sluit zij aan bij Europese jurisprudentie over cao’s. Directe aanleiding voor het onderzoek waren berichten in de media over de afsluiting van de cao voor remplaçanten bij symfonieorkesten. Deze eerste Nederlandse cao met minimumtarieven voor zzp’ers kon volgens één van de partijen als voorbeeld dienen voor andere sectoren met veel zelfstandige ‘eenpitters’, zoals de bouwsector. De betreffende cao is inmiddels opgezegd en komt te vervallen per augustus 2008. Een nieuwe cao in deze sector zal geen bepalingen over de tarieven voor zzp’ers bevatten.
Categorie:
Tag(s):