zaterdag, 31. maart 2007 - 7:49

Per 1 april worden hasjcafés café of coffeeshop

Amsterdam

Burgemeester Cohen heeft namens de gemeenteraad verzocht de hasjcafé's in stand te houden. Het gaat hierbij om de gecombineerde verkoop van softdrugs en licht alcoholhoudende drank. De Amsterdamse gemeenteraad (minus de fractie van het CDA) had de burgemeester verzocht bij het ministerie te pleiten voor het in stand houden van deze combinatie.

Vanaf 1996 tot 2003 was in de gemeente Amsterdam de uitsterfregel voor de horecabedrijven, waar gecombineerde verkoop van soft drugs en alcoholhoudende drank plaatsvindt, van kracht.

Met dit uitsterfbeleid nam de gemeente Amsterdam ten opzichte van overige gemeenten in Nederland een uitzonderingspositie in. Aangezien het uitsterfbeleid slechts in geringe mate heeft geleid tot afname van de gecombineerde verkoop, (100 in 1995 en 60 in 2003) is in april 2003 door de driehoek besloten het beleid aan te passen.

Tot 1 april 2007 gedoogbeschikkingen
Het nieuwe beleid hield in dat Amsterdam tot 1 april 2007 gedoogbeschikkingen verleend voor de nog bestaande 60 hasjcafes. Voor de datum van 1 april 2007 moesten de exploitanten aangeven of ze hun zaak als alcoholvrije coffeeshop willen voortzetten of als ze als gewoon café door willen gaan.

De exploitanten hadden drie jaar de tijd om zich op het gewijzigde beleid in te stellen.

Van de nu nog 44 bestaande hasjcafes hebben bijna alle exploitaten aangegeven verder te gaan als coffeeshop. Een viertal wil als café verder gaan. Vanaf de openingstijd op zondag 1 april 2007 gaat het regime in.
Provincie:
Tag(s):