dinsdag, 6. maart 2007 - 14:00

SP-Kamerlid opent Irak-doofpot

Groningen

Tweede-Kamerlid Krista van Velzen van de SP voerde dinsdagmiddag in Groningen actie voor openheid over de Nederlandse steun aan de Irak-oorlog. Samen met Groningse SP-jongeren opent zij op de Grote Markt een doofpot waarin stadjers hun vragen over de steun aan de rampzalige oorlog kunnen deponeren. De SP pleit voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun voor de Amerikaanse aanval.

Van Velzen hekelt de geheimzinnigheid over het besluit om de aanval te steunen. “De aanval kwam omdat de VS beweerde dat het regime van Saddam Hoessein massavernietigingswapens had en aan het ontwikkelen was. We weten dat dit niet klopte, de aanval werd uitgevoerd op basis van leugens en vervalste documenten. In Amerika en Engeland zijn hier parlementaire onderzoeken naar gehouden, maar premier Balkenende doet er alles aan om in Nederland het deksel op de doofpot te houden. De PvdA heeft schandalig genoeg het onderzoek weg onderhandeld tijdens de formatie, alsof het belang van de waarheidsvinding gelijk is aan een procentje meer of minder hypotheekrenteaftrek. De SP blijft pleiten voor een parlementaire enquête: we willen weten of onze regering is voorgelogen, of dat er is mee gelogen.�

Van Velzen was in de stad op uitnodiging van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, en opende samen met hen symbolisch een doofpot op de Grote Markt.
Provincie:
Tag(s):