Groningers kiezen minder vaak voor duurzame mobiliteit: Platteland blijft achter Randstad

Terwijl duurzame mobiliteit in de Randstad steeds populairder wordt, blijven automobilisten in de noordelijke provincies vaker vasthouden aan traditionele benzine- en dieselauto’s.
Uit onderzoek van Autokan.nl onder 1000 autobezitters blijkt dat 64% van de Randstedelingen kiest voor een duurzaam alternatief, terwijl dat percentage in Friesland, Groningen en Drenthe op 52% ligt. In Gelderland, Overijssel en Flevoland is dat slechts 36%, en in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland 40%.
Autobezit per huishouden in Groningen veel lager dan in de randstad
In de Randstad bezit 53% van de huishoudens meer dan één auto, tegenover 39% in Friesland, Groningen en Drenthe. Ook in andere regio’s ligt dat lager: 40% in Gelderland, Overijssel en Flevoland en 46% in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Ondanks dit grotere autobezit rijdt men in de Randstad vaker hybride of elektrisch (27%), terwijl dat percentage in Groningen en de andere noordelijke provincies maar 14% is.
Beschikbaarheid, kosten en afstand naar werk beperken de mogelijkheden in de noordelijke provincies
- Beschikbaarheid: In de Randstad zijn er meer laadpalen, deelauto’s en andere duurzame vervoersopties, waardoor elektrisch rijden aantrekkelijker is.
- Kosten: In Friesland, Groningen en Drenthe rijdt 62% in een auto ouder dan 5 jaar, terwijl dit in de Randstad 41% is. Duurzame alternatieven zijn vaak duurder, en oudere auto’s blijven populair vanwege de lagere aanschafkosten.
- Brandstofprijzen: Maar liefst 85% van de inwoners in het noorden is bereid om bij een prijsverschil met Nederland over de grens te tanken, tegenover 72% in de Randstad. Dit maakt benzine- en dieselrijden aantrekkelijker.
- Afstand tot werk: In Groningen, Friesland en Drenthe zijn de gemiddelde woon-werkafstanden groter dan in de Randstad, waardoor elektrisch rijden en deelmobiliteit minder voor de hand liggen (Beaks.nl, 2024).