maandag, 22. januari 2007 - 8:12

Stijging aantal vuurwerk-slachtoffers

Amsterdam

Voor het eerst in 6 jaar is tijdens de jaarwisseling het aantal in ziekenhuizen behandelde vuurwerkslachtoffers fors gestegen. Rond de laatste jaarwisseling is het aantal slachtoffers, dat op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis is behandeld, gestegen met 46 procent ten opzichte van de jaarwisseling daarvoor. In de periode van 24 december vorig jaar tot en met 4 januari zijn 960 vuurwerkslachtoffers op de eerste hulp afdelingen van ziekenhuizen behandeld.

Tien procent is na behandeling op de eerste hulp afdeling opgenomen in het ziekenhuis met ernstig letsel. Daarnaast is vuurwerk de laatste jaarwisseling oorzaak geweest van 2 ongelukken, waarbij 3 doden zijn gevallen.

Het hoge aantal slachtoffers komt overeen met de bevindingen van een aantal politie korpschefs in de eerste week van het nieuwe jaar, dat vuurwerk de afgelopen jaarwisseling oorzaak is geweest van meer onveiligheid en overlast.

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) wil een onderzoek naar de mogelijke oorzaken van de stijging van het aantal vuurwerkslachtoffers dit jaar. De stijging noemt Van Geel maandag in een brief aan de Tweede Kamer onverwachts. De staatssecretaris onderschrijft de constatering van de Stichting Consument en Veiligheid dat er meer zorg nodig is voor het veilig afsteken en wil daarover opheldering van de vuurwerkbranche. Het onderzoek naar de oorzaken van de stijging moet 1 april zijn afgerond.

De meeste ongevallen ontstaan omdat mensen bij het afsteken ervan in de fout gaan, maar daarmee is de stijging niet verklaard, aldus Van Geel. Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor de toename van het aantal slachtoffers:
- de wijze waarop het vuurwerk is afgestoken
- de relatief slechte weersomstandigheden dit jaar met een gemiddelde windkracht 6 met windvlagen tot 70 km/h.
- de hoeveelheden illegaal vuurwerk
- het bereik en de effectiviteit van de vuurwerkcampagne
Provincie:
Tag(s):