donderdag, 22. februari 2007 - 11:15

Te bewonderen 'Abstractions'

Buitenpost

Van 7 maart tot en met 4 mei 2007 is in de hal van het gemeentehuis in Buitenpost werk te bezichtigen van Jan Schoonover uit New York. De expositie, met als titel 'Abstractions', bestaat uit diverse schilderijen in action painting met olieverf op doek.

Deze bijzondere expositie in het gemeentehuis in Buitenpost wordt verzorgd door Anne de Vries, oud-inwoner van Twijzelerheide en student aan de Universiteit van Utrecht. Vorig jaar zat Anne de Vries, van september tot december, voor zijn studie Kunstbeleid en Kunstmanagement in New York. Hier was hij junior manager in de ‘Grant Gallery’. Deze galerie is gespecialiseerd in moderne kunst na 1990 van kunstenaars uit New York en Rusland. Na een intensieve periode in New York heeft Anne een aantal kunstenaars aan zich weten te binden. Naast zijn studie verzorgt hij de komende tijd diverse exposities in Nederland van enkele van deze New Yorkse kunstenaars. De eerste expositie is in Buitenpost met kunstwerken van Jan Schoonover.

Anne vertelt over de passie voor kunst en deze expositie: 'Kunst moet rouleren, kunst moet in beweging zijn. Het moet mensen bereiken en kunst moet mensen dragen naar een niet-wereldse beleving. Grenzen tussen mensen kunnen worden opgeheven door naar kunst te kijken. Mensen ontmoeten elkaar voor het kunstwerk, door het kunstwerk en door het gebruik van het kunstwerk. De ervaring van een kunstwerk is het herbeleven van je eerste verliefdheid.'

Het bijzondere aan deze collectie is dat het hectische van New York te zien en te voelen is. Voor deze collectie heeft Schoonover in overleg met Anne een 'Nederlandse' serie gemaakt, waarin Schoonover een dramatische combinatie van de kleuren groen en rood gebruikt. Turquoise is één van de hoofdkleuren in recente schilderijen. Deze ‘rijke’ kleur heeft relatie met het hart van Amerika. Sommige metallic kleuren zijn aards te noemen.

Schoonover’s werk is erg integrerend. Het meest stralende aspect van haar werken is de energetische manier van verven. Zoals een naaimachine met grote snelheid door het textiel gaat, zo werkt zij op het doek. Ze is begonnen met het schilderen van landschappen. Dit verruilde ze voor een kleurrijk palet waarmee ze de natuur nog steeds wil vertalen op het doek. De schilderijen van Schoonover zijn te zien in diverse privé-collecties en ze worden regelmatig tentoongesteld in o.a. New York, Washington, Florida en nu voor het eerst in Buitenpost!

De expositie wordt geopend door burgemeester de heer L.J. Lyklema op 6 maart 2007, om 19.30 uur in het gemeentehuis in Buitenpost. U bent van harte welkom.
Provincie:
Tag(s):