zondag, 6. mei 2007 - 20:59

Tijgercompagnie terug uit Zuid-Afghanistan

Eindhoven

De militairen van de Charlie-compagnie van 11 bataljon Luchtmobiel uit Schaarsbergen zijn, na een uitzending van ruim drie maanden in Afghanistan, weer terug in Nederland. Zondagmiddag om twee uur kwam de zogenoemde Tijgercompagnie aan op vliegbasis Eindhoven.

Daar werden de leden door zo’n vijfhonderd familieleden, kennissen en vrienden opgewacht om de militairen met luid gejuich, spandoeken, innige omhelzingen en dikke zoenen een welkom thuis te bezorgen. Ook de commandant Luchtmobiele Brigade, brigadegeneraal Marc van Uhm leverde daar met zijn aanwezigheid een bijdrage aan.

Ook keerden twaalf vliegers en techneuten terug van het 300-Squadron dat in Zuid-Afghanistan opereerde met Cougar transporthelikopters. Daarnaast arriveerden nog militairen, die eerder deel uitmaakten van de staf van het regionale commando zuid. Die laatste groep ondersteunde generaal-majoor Ton van Loon, de commandant van de ruim tienduizend militairen tellende International Security Assistance Force (ISAF). Van Loon kwam afgelopen donderdag al in Nederland aan, maar nu stond hij zijn mensen op te wachten. Bij aankomst van de in totaal 94 militairen bedankt hij het personeel, “Jullie hebben een goede job gedaan. Steek nu vooral alle energie in jullie relaties."

De Tijgercompagnie vormde in Zuid-Afghanistan de strategische reserve van Van Loon. De militairen waren, in tegenstelling tot hun collega’s van Task Force Uruzgan, inzetbaar in héél zuidelijk Afghanistan. Naast Uruzgan en Kandahar, dus ook in de provincies Day Kundi, Nimroz, Zabul en Helmand. In die laatste sneuvelde 20 april korporaal Cor Strik van 11 bataljon Luchtmobiel toen hij tijdens een voetpatrouille op een explosief stapte. Menigeen dacht ook even aan hem bij deze verder vooral vreugdevolle terugkeer.
Provincie:
Tag(s):