vrijdag, 2. maart 2007 - 16:35

Trouwambtenaar 'houdt poot stijf'

Drimmelen

In de Brabantse gemeente Drimmelen is een trouwambtenaar vandaag uit zijn taak ontheven omdat hij weigert homostellen te trouwen. Dit maakt een woordvoerster van de gemeente vrijdag bekend.

De gemeenteraad nam donderdagavond een motie aan waarin trouwambtenaren verplicht worden om mee te werken aan huwelijksvoltrekkingen en daarbij hoort ook een voltrekking van een homohuwelijk.

De uit zijn functie ontheven ambtenaar blijft nog wel bij de gemeente in dienst. Hij zal na verwachting beroep aantekenen bij de rechtbank tegen het genomen besluit van de gemeenteraad, aldus de woordvoerster.

De gemeente gaat er wel van uit dat de ambtenaar naar de rechter zal gaan om zijn gelijk te halen. Een tweede ambtenaar die gisteravond aanvankelijk ook tegen de motie instemde, heeft deze ingetrokken waardoor hij kan aanblijven als trouwambtenaar.

Van de in totaal 467 Nederlandse gemeenten zijn er in 203 gemeenten geen weigerende bijzondere ambtenaren van de burgerlijke stand in dienst. Dat zijn de eerste bevindingen uit een telefonisch onderzoek van de Homo LesBische Federatie Nederland. In 17 andere gemeenten zijn bekend waar weigerambtenaren werken en 7 gemeentes die geen informatie over het onderwerp wilden verstrekken. Van de overige gemeenten is nog niks bekend.
Provincie:
Tag(s):