maandag, 5. februari 2007 - 8:57

Westermoskee in Duitse handen

Amsterdam

De Westermoskee in Amsterdam komt in handen van het Duitse hoofdkantoor van de Turks-islamitische organisatie Milli Görüs. Dat staat in een geheim contract, dat in het bezit is gekomen van het televisieprogramma Reporter.

Het bestuur van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes en de bij de bouw betrokken woningbouwvereniging Het Oosten hadden met de Turkse gemeenschap afgesproken dat de Westermoskee “onafhankelijk� zou blijven van Milli Görüs in Keulen. Het Europese hoofdkantoor staat te boek als een conservatieve organisatie.

Onder zware druk van dit hoofdkantoor moest de Nederlandse afdeling van Milli Görös in 2005 een contract ondertekenen waarin op korte termijn de aandelen van de Westermoskee aan Duitsland worden overgedragen. Het stadsdeel wilde in de uitzending niet reageren op het contract.

Niet alleen in Amsterdam worden miljoenen gebracht om Nederlandse projecten op te zetten. Een steenrijke Sjeik uit Dubai - Hamdan Al Rashid Al Maktoum - steekt vier miljoen euro in de in aanbouw zijnde Essalam moskee in Rotterdam. Volgens de Sjeik is Nederland steeds meer een islamitisch missieland aan het worden. In landen als Italië en Frankrijk wordt steeds vaker gedebatteerd over de buitenlandse invloeden. In Nederland kijkt men vooralsnog toe.
Provincie:
Tag(s):