woensdag, 28. februari 2007 - 10:19

Winter warmte record

De Bilt

Ook de winter heeft in De Bilt alle warmterecords overtroffen: het was de zachtste sinds tenminste 1706 toen de metingen in ons land zijn begonnen. De laatste tijd sneuvelt het ene warmterecord na het andere.

Het warmst in drie eeuwen waren recent ook het hele afgelopen jaar, de maanden juli en september 2006, januari 2007 en de herfst van 2006. Twee opeenvolgende seizoenen zijn dus nu warmer dan ooit, aanzienlijk warmer zelfs.

De winter van 2007 was met gemiddeld ongeveer 6,5 graden liefst een halve graad warmer dan de winter van 1990, die zestien jaar lang de lijst van zachtste winters aanvoerde. Normaal, dat wil zeggen gemiddeld over 1971-2000 bedraagt het gemiddelde van de meteorologische winter, over de maanden december, januari en februari 3,3 graden. Daar zaten we nu dus ruim drie graden boven, een ongekend grote afwijking voor een seizoensgemiddelde temperatuur.

De oorzaak van het aanhoudend veel te warme weer moeten we vooral zoeken in de wind die de laatste tijd bijna uitsluitend uit de warme zuidwesthoek, de grote hoeveelheid bewolking die de nachtelijke afkoeling tempert en de wereldwijde opwarming van de aarde leverde een bijdrage aan het record.
Provincie:
Tag(s):