vrijdag, 19. september 2008 - 8:58

‘Onzichtbaar werk’ genomineerd voor Dutch Design Award

Apeldoorn

De tentoonstelling ‘Onzichtbaar werk’ is genomineerd voor de Dutch Design Award in de categorie Beste tentoonstellingsontwerp, ruimtelijk. ‘Onzichtbaar werk’ is een ontwerp van René van Engelenburg. Dit heeft de gemeente Apeldoorn bekendgemaakt.

De tentoonstelling gaat over het werk van de landschapsarchitecten Michael van Gessel en Patrick McCabe. Op 18 oktober a.s. wordt de winnaar bekendgemaakt.

De titel ‘Onzichtbaar werk’ refereert aan een uitspraak van Van Gessel: “Het grootste compliment is als mensen zeggen: ik zie niets – terwijl ik juist een kwart van de bomen heb weggehaald. Dat het er dan toch uitziet alsof het altijd al zo is geweest.�

Virtueel landschap
De vormgeving van de tentoonstelling van René van Engelenburg benadrukt dit. Zolang er niemand in de hal is, is de expositie letterlijk onzichtbaar. De zaal is leeg en op het eerste gezicht is er niets te zien. Totdat iemand de hal betreedt. Door middel van sensoren worden projectoren in werking gezet die vanaf een hoogte van 3,5 meter op de vloer zijn gericht.

Terwijl de bezoeker de zaal inloopt, rolt het ‘landschap’ zich als het ware onder zijn voeten uit. Een tentoonstelling van op de vloer geprojecteerde beelden, met bijbehorend geluid. 68 projectoren zorgen voor een zeshonderd vierkante meter groot ‘tapijt’ met beelden in hoge resolutie.

De tentoonstelling toont afwisselend het werk en de inspiratiebronnen van beide landschapsarchitecten Van Gessel en McCabe. De toeschouwer wandelt in een virtueel landschap.

‘Onzichtbaar werk’ heeft tot nu toe bijna 22.000 bezoekers getrokken en is daarmee een populair onderdeel van de Triënnale. ‘Onzichtbaar werk’ is nog tot en met 28 september 2008 te zien in de Nettenfabriek, Spoorstraat 29, 7311 PE in Apeldoorn. De toegang is gratis.
Provincie:
Tag(s):