maandag, 29. december 2008 - 13:59

'Automobilist merkt niets van dalende filedruk'

Den Haag

Voor het eerst in jaren daalt de filedruk op de Nederlandse wegen. De filedruk is de lengte van de file maal de duur. Dat blijkt maandag 29 december uit de filecijfers van de ANWB.

Gemeten over het hele jaar daalde de druk met 1,4 procent. De filedruk in de avondspits zakte zelfs iets meer, met 2,8 procent. De weggebruiker zal dit volgens de ANWB niet als vermindering hebben ervaren.

In 2007 steeg de filedruk nog met 8,1 procent en 2006 liet een stijging van 6 procent zien. De ochtendspits bleef even druk en het aantal files overdag nam dit jaar toe met zo’n 4 procent. Daaruit kun je concluderen dat mensen de spitsuren proberen te mijden.

Maar ook dat ze nog lang niet allemaal kunnen kiezen voor flexibel of thuiswerken. De Nationale Filevrijedag op 9 oktober en het spitsalarm op 24 november bevestigen deze conclusie.

Maart uitzonderlijk druk
De daling van de filedruk werd begin dit jaar al ingezet. Maar die werd volledig tenietgedaan door een uitzonderlijke drukke maand maart. Slecht weer zorgde op 11 maart en op de dagen rond Pasen voor extreme verkeerssituaties. Dinsdag 25 maart was de drukste dag van 2008, met 888 km file in de ochtendspits. Sneeuw, hagel en bevriezing plaagden die dag het verkeer.

De langste file stond op 25 maart op de A16 van Breda naar Rotterdam: 40 km. Het Korps Landelijk Politie Diensten (KLPD) adviseerde automobilisten die ochtend om niet de weg op te gaan.

Weer heeft grote invloed op files
Met uitzondering van maart, september en oktober was de doorstroming op de wegen in 2008 beter dan vorig jaar. Volgens de ANWB blijft het weer de meest bepalende factor van de filedruk. Het tegenvallende zomerweer en minder hinder van werkzaamheden aan snelwegen zorgden ook voor minder files.
Provincie:
Tag(s):