vrijdag, 4. januari 2008 - 21:36

azM Herstelzorg verhuist van Cadier en Keer naar Maastricht

Maastricht

azM Herstelzorg krijgt een nieuw onderkomen. Op 11, 12 en 13 januari verhuist de herstelkliniek van Huize Blankenberg in Cadier en Keer naar verpleeghuis Klevarie in Maastricht. De verhuizing vindt plaats in drie fasen. De patiënten zullen als laatsten op 13 januari oververhuizen.

azM Herstelzorg houdt binnen verpleeghuis Klevarie een eigen karakter. "In Huize Blankenberg in Cadier en Keer heeft iedere patiënt een eigen kamer. Dat hebben we op de nieuwe locatie zoveel mogelijk behouden," zegt directeur Leen Dielis. "Ook voor de kwaliteit van de zorg, de huiselijkheid en de gastvrijheid staan we garant." Toch zullen de patiënten en de 125 medewerkers wat missen in Klevarie. "Huize Blankenberg staat bekend om zijn rust, gelegen in een mooie landelijke omgeving, dat is bij Klevarie wel anders." legt Dielis uit. Toch ziet zij vooral kansen in de verhuizing: "Je zit niet meer letterlijk op een berg, maar midden in de bruisende binnenstad van Maastricht. Een prachtige plek om je leven weer op te pakken."

azM Herstelzorg is sinds juni 2007 de nieuwe naam van Huize Blankenberg, ook bekend als de stichting Clara Fey. Het is een 'volle dochter' van het academisch ziekenhuis Maastricht. azM Herstelzorg helpt patiënten die, na een ziekenhuisopname, wat meer tijd nodig hebben om te herstellen. Het gaat onder meer om mensen die een heupoperatie hebben ondergaan en kankerpatiënten. Ze verblijven meestal enkele weken bij azM Herstelzorg. De kliniek biedt verder dagbehandelingen aan. Die zijn bestemd voor mensen met reumatische aandoeningen als fibromyalgie. Reumapatiënten kunnen er ook infuustherapie krijgen. In Klevarie gaat azM Herstelzorg dezelfde behandelingen aanbieden.

De verhuizing is noodzakelijk, omdat Huize Blankenberg niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Het gebouw is van oorsprong een monumentale kasteelboerderij. Sommige delen dateren nog uit de 13de eeuw. Leen Dielis licht toe: "Sommige kamers zijn klein, er is weinig sanitair, plafonds zijn laag en de deuren zijn smal. Het is soms behoorlijk behelpen voor patiënten, bezoekers en medewerkers."

Opnieuw verbouwen van Huize Blankenberg of nieuwbouw ter plekke was niet mogelijk, vandaar dat azM Herstelzorg moest uitkijken naar een andere locatie. Dat is Klevarie van de stichting Vivre geworden, omdat deze zorginstelling al nauw samenwerkt met azM Herstelzorg en het azM. De partijen hebben hun krachten ook gebundeld bij het realiseren van een nieuw herstel- en revalidatiecentrum. De plannen daarvoor worden op dit moment uitgewerkt.
De kliniek komt te liggen op de huidige parkeerplaats van Klevarie. Over vier jaar moet dit nieuwe centrum een feit zijn. Tot die tijd huurt azM Herstelzorg kamers en kantoorruimte in het hoofdgebouw van Klevarie.
Provincie:
Tag(s):