donderdag, 10. april 2008 - 8:41

Bacteriën vreten fundering Wilhelminastraat op

Krommenie

De huizen aan de Wilhelminastraat in Krommenie, die eerder dit jaar ontruimd zijn blijken verzakt te zijn door een bacterie. De bacterie tast de funderingpalen van de huizen dusdanig aan dat de huizen ernstig verzakten en levensgevaarlijk werden. Onderzoeksbureau Deltarus deed onderzoek naar de verzakkingen waarvan het vermoeden bestond dat ze veroorzaakt werden door sanerings- en sloopwerkzaamheden op het gasfabriek terrein achter de woningen.

Zeven bewoners werden begin februari in allerijl uit hun huizen gehaald omdat er sprake was van instortingsgevaar. Later werden nog eens vier huizen ontruimd. Van alle woningen was de fundering in slechte staat.

De werkzaamheden hebben de verzakkingen aan de huizen wel versneld, maar de woningen zouden hoe dan ook verzakken door de aantasting door de bacterie, aldus het onderzoeksbureau.

In West Nederlandzijn de funderingen van oudsher gemaakt van houten palen. Een veel voorkomende oorzaak van verzakking is een langere periode van een laag grondwaterpeil. Hierdoor gaan palenkoppen rotten en verliezen gedeeltelijk het draagvermogen. Sinds de jaren tachtig is duidelijk dat paalrot, schimmels of bacteriologische aantastingen de kwaliteit van houten funderingen sterk aantast. De herstelkosten variëren van 20.000,- tot 60.000,- euro.

Burgemeester Faber van Zaanstad raad de bewoners, die nu in caravans achter hun huizen verblijven, aan zo snel mogelijk actie te ondernemen met betrekking tot de funderingen van de huizen.
Provincie:
Tag(s):