maandag, 21. april 2008 - 14:53

Complete renovatie voor gemaal De Noord

Tholen

Werkelijk alles aan gemaal De Noord bij Sint Maartensdijk op Tholen wordt vernieuwd of vervangen.Aanleiding voor de verbouwing is het vergroten van de capaciteit.Als in september het gemaal weer op volle toeren draait, kan het in totaal 525 m³ water per minuut afvoeren naar de Oosterschelde. Dat is een toename van zo’n 26 %.

Behalve dat de drie pompen een voor een compleet in de revisie gaan, wordt ook de gehele elektrische installatie en de krooshekreiniger vernieuwd. Op 21 april wordt de eerste pomp droog gezet.

Gemaal De Noord zorgt ervoor dat overtollig polderwater uit de gebieden rond Stavenisse, Sint Annaland en Sint Maartensdijk naar de Oosterschelde wordt gepompt. Het gemaal zorgt voor het juiste waterpeil in sloten en waterlopen. Het gebied dat bemaald wordt, is circa 4800 hectare groot. Met het oog op de klimaatverandering is de capaciteits-vergroting geen overbodige luxe. Meer neerslag per jaar en meer regen per bui is iets waar iedereen wat van merkt. Deze maat-regel wordt genomen vooruitlopend op het ‘waterplan buitengebied’ dat in 2009 voor geheel Tholen wordt opgesteld. De bemalingscapaciteit is door dit werk voor westelijk Tholen dus al op orde.

De totale projectkosten van het werk bedragen € 1,2 miljoen euro.
Provincie:
Tag(s):