dinsdag, 1. juli 2008 - 22:17

Dreigend faillissement van Diolen komt hard aan

Emmen

Garenfabrikant Diolen Industrial Fibers (een ex-dochter van Akzo Nobel) koerst af op een faillissement. De directie heeft inmiddels surceance van betaling aangevraagd. Het is een harde boodschap voor de 450 werknemers in Arnhem en Emmen, die er zelf alles aan hebben gedaan om het bedrijf te redden.

"Dit is een bittere pil", reageert CNV-onderhandelaar Wim Nattekaas. "Het bedrijf had het moeilijk, dat wisten we. Er zouden banen verdwijnen. De werknemers wilden een flink offer brengen: we waren het al eens over een sober sociaal plan en over een nieuwe cao, waarbij de mensen maar liefst 6 procent salaris zouden inleveren. Helaas heeft het niet mogen helpen. De kredietverschaffers zien kennelijk geen heil in het business-plan van de directie."

Nattekaas hoopt dat een doorstart mogelijk is, wellicht in afgeslankte vorm. Het zal moeilijk zijn, weet hij. "Diolen maakt een goed product, maar de concurrentie is groot. En de hoge olieprijs, de dure euro en de gestegen grondstofprijzen helpen ook al niet mee. Toch hoop ik dat er mogelijkheden zijn voor een doorstart. We hebben hier uiteraard nauw contact over met de bewindvoerders van het bedrijf."

Bij Diolen werken wereldwijd circa 900 mensen, waarvan 50 op het hoofdkantoor in Arnhem en 450 op de productielocatie in Emmen. Het bedrijf produceert sterke garens, die onder meer gebruikt worden in autobanden, veiligheidsgordels, zeilen en dakconstructies.
Provincie:
Tag(s):