donderdag, 3. januari 2008 - 15:07

Eindhovenaar aangehouden op verdenking van illegale dierenexport

Eindhoven

Het Interregionaal Milieu Team (IMT) van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft woensdag 2 januari een 29-jarige Eindhovenaar aangehouden op verdenking van illegale export van dieren naar landen buiten de Europese Unie.

Onderzoek
Het IMT kwam de verdachte Eindhovenaar, die geruime tijd in Dubai verbleef, op het spoor door een onderzoek naar samenwerkende bedrijven en personen die zich bezighouden met illegale export van dieren buiten de Europese Unie. De Eindhovenaar wordt verantwoordelijk gehouden voor de export van dieren, waaronder knaagdieren, mini-lama's, geiten, herten en vogels, die niet veterinair zijn gekeurd door een dierenarts voor export buiten de Europese Unie. Tevens wordt hem verweten de dieren te hebben geëxporteerd met gebruikmaking van onder andere valse gezondheidsverklaringen. Verder wordt het handelen in strijd met de Flora- en Faunawet onderzocht. De aangehouden man is in verzekering gesteld.

Eerdere IMT acties
In september vorig jaar heeft het IMT in verband met dit onderzoek al een 41-jarige Eindhovenaar aangehouden. Tevens heeft het IMT in augustus 2007 samen met de Algemene Inspectiedienst (AID), op vijf locaties in Nederland invallen gedaan. Het IMT is in januari 2006 gestart met dit onderzoek en heeft tot op heden tientallen illegale zaken aan het licht gebracht.

Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland
De BRZN richt zich op de aanpak en bestrijding van de bovenregionale criminaliteit in de provincies Zeeland, Limburg en Brabant. Binnen de BRZN verricht het Interregionaal Milieu Team (IMT) onderzoeken naar ketengerelateerde milieucriminaliteit. De BRZN is een samenwerkingsverband van de zes politieregio’s in deze provincies. Beheersmatig is de BRZN ondergebracht bij Politie Brabant Zuid-Oost.
Provincie:
Tag(s):