zaterdag, 2. augustus 2008 - 9:39

Feyenoord begint toernooi met nederlaag

(Elfvoetbal) Feyenoord heeft het publiek bij de eerste wedstrijd in de Kuip niet op een overwinning kunnen trakteren. Tijdens het Jubileum Toernooi gingen de Rotterdammers op de verjaardag van trainer Gertjan Verbeek (46) in een tamme partij met 1-2 onderuit tegen Borussia Dortmund, dat daarmee wraak nam voor de verloren UEFA Cup-finale van 2002.

Vooraf was al duidelijk dat Feyenoord het moeilijk zou krijgen tegen Dortmund. De Duitsers beginnen over twee weken al aan de competitie en zijn dus verder in de voorbereiding dan Feyenoord. "Het toernooi komt voor ons eigenlijk te vroeg�, zei trainer Gertjan Verbeek donderdag al in een vooruitblik. De Feyenoord-coach kon niet beschikken over de geblesseerde Theo Lucius, Kevin Hofland, Andwelé Slory, Karim El Ahmadi en Jon Dahl Tomasson. Bovendien zijn Roy Makaay en Jonathan de Guzman met het Olympisch team in China.

Al na vijf minuten was het raak voor de Duitse nummer dertien van afgelopen seizoen. Feyenoord-linksback Tim de Cler was even weggelopen van zijn plek en meteen brak Jakub Blaszczykowksi, bijgenaamd Kuba, door. In tweede instantie schoot hij de bal onhoudbaar achter Henk Timmer in de kruising: 0-1. Feyenoord kreeg geen voet aan de grond en Dortmund mocht naar hartenlust combineren. Met name over de flanken kwamen de Duitsers keer op keer gevaarlijk door de niet al te sterk ogende verdediging. De Kroatische spits Mladen Petric wist Timmer echter niet te verschalken. Pas kort voor rust werd de thuisclub wat gevaarlijker. Luigi Bruins, die in de rust werd vervangen, loste nog een waarschuwingsschotje, waar Ramon Weidenfeller nog veel moeite mee had.

Drie minuten voor rust moest hij vissen, nadat Georginio Wijnaldum (de vervanger van El Ahmadi, die vrijdagmiddag afhaakte) uit het niets vanaf een meter of twintig dodelijk precies uithaalde. Bijna was Feyenoord nog met een voorsprong de rust ingegaan. Diego Biseswar, die weg moet maar voor deze wedstrijd ineens weer bij de selectie werd gehaald, kwam vanaf links naar binnen en zag zijn geplaatste bal op de lat verdwijnen.

In de tweede helft bleef Dortmund de betere ploeg, al kreeg het niet heel grote kansen meer. Feyenoord bood aardig partij, zeker gezien de spelers die er in het veld stonden, maar kon ook geen grote mogelijkheden meer creëren. Het meest enthousiast werden de supporters nog bij de rentree van Ron Vlaar, die na tien maanden blessureleed eindelijk weer in de Kuip te zien was, en die van Nuri Sahin, die vorig jaar op huurbasis voor Feyenoord speelde en nu weer terug is bij Dortmund.

De Duitse supporters konden tien minuten voor tijd nog een keer juichen toen Sebastian Hille op rechts doorbrak en Timmer met een schuiver kansloos liet. Daarmee kreeg de wedstrijd uiteindelijk toch de winnaar die het verdiende, al was Denny Landzaat vier minuten voor tijd nog wel dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot ging echter via de lat over.

Eerder op de avond versloeg Tottenham Hotspur Celtic met 2-0 door goals van Darren Bent en David Bentley. Zondag spelen de Spurs tegen Dortmund en neemt Feyenoord het op tegen Celtic.

Feyenoord – Borussia Dortmund (1-1). 5. Kuba 0-1, 42. Wijnaldum 1-1, 79. Hille 1-2.

Opstelling Feyenoord: Henk Timmer; Danny Buijs, Serginho Greene (66. Ron Vlaar), André Bahia, Tim de Cler (57. Leroy Fer); Georginio Wijnaldum, Denny Landzaat (88. Michal Janota), Luigi Bruins (46. Nicky Hofs), Giovanni van Bronckhorst; Michael Mols (72. Kermit Erasmus), Diego Biseswar.

Opstelling Borussia Dortmund: Roman Weidenfeller; Patrick Owomoyela (46. Sebastian Hille), Robert Kovac, Mats Hummels, Dede; Kuba, Sebastian Kehl, Tamas Hajnal (62. Marc Kruska), Florian Kringe (78. Nuri Sahin); Bajram Sadrijaj (70. Giovanni Federico), Mladen Petric (46. Nelson Valdez).
Categorie:
Tag(s):