zaterdag, 15. maart 2008 - 9:11

Fries diamantje beslist Derby van het Noorden

(Elfvoetbal) FC Groningen heeft vrijdagavond in eigen huis met 0-1 verloren van directe concurrent sc Heerenveen. In een uitverkocht en sfeervol Euroborg mocht Miralem Sulejmani zich, na een prachtig doelpunt, de matchwinnaar noemen.

De derby van het Noorden begon in een zeer hoog baltempo. Het rommelige veldspel zorgde er echter voor dat er na een kwartier voetballen nog geen schot op doel kon worden genoteerd. Een hopeloos afstandschot van Michael Dingsdag was voor de Friezen het teken de regie in handen te nemen. Het vloeiende combinatiespel van de bezoekers leverde direct gevaar op. Na een sublieme steekpass van Sulejmani, schoot ex-PSV'er Roy Beerens van dichtbij tegen Groningen-doelman Brian van Loo aan.

Enkele minuten later was het de Noor Christian Grindheim die met een droge pegel de paal raakte. De thuisploeg raakte steeds meer in de verdrukking, maar juist in deze fase konden de bezoekers geen kansen creëeren. Het veldspel bleef zich, tot aan de rust, op de helft van de Groningers afspelen. Tien minuten voor rust was het Sulejmani, die ditmaal Michael Bradley een uitgelezen kans schonk. De anders zo trefzekere Amerikaan, zag zijn poging echter naast het doel het doel belanden. Zo kon de ploeg van trainer Ron Jans opgelucht ademhalen dat het zonder kleerscheuren de kleedkamers kon opzoeken.

De hand van de langstzittende trainer in de Eredivisie was aan het begin van de tweede helft duidelijk zichtbaar. Jans had zijn mannen opgedragen vanaf de aftrap direct strijd te leveren. Heerenveen had duidelijk moeite met de metamorfose die de thuisploeg het tweede bedrijf op de mat legde. De Friezen werden achterin constant opgejaagd, waardoor het niet aan het zo vertrouwde combinatiespel toekwam. De bewoners van de 'Groene Hel' waren duidelijk sterker maar konden niet tot grote kansen komen.

Toch leken de Groningers de wedstrijd naar zich toe te trekken. Geheel onverwacht was het Sulejmani die van dichtbij de bal in de kruising schoot, na een voorzet van invaller Paulo Henrique. Het Friesche diamantje bezorgde zijn ploeg hiermee een uiterst belangrijke overwinning.

Door de zege klimmen de mannen van trainer Gertjan Verbeek naar de de vierde positie op de ranglijst. Groningen zakt een plaats en moet hopen dat de concurrenten, om plaats vijf, komend weekeinde punten laten liggen.