donderdag, 19. juni 2008 - 20:51

Gemeenten starten Academie Bouw en Handhaving

Almere

Binnen de hele bouwsector is een groot tekort aan geschoold personeel. De afdelingen Bouw en Woningtoezicht van de gemeenten Almere en Den Haag vormen daarop geen uitzondering.

Omdat de instroom op de HTS voor de toekomst weinig reden tot optimisme geeft, is gezocht naar een alternatieve opzet. En deze is gevonden! De gemeenten Almere en Den Haag, BAZN de Bestuursacademie en adviesbureau Interconcept hebben de handen ineengeslagen en zijn een uniek werk/leertraject gestart.

De initiatiefneemster van dit traject is Anne Marie van Osch, beleidsadviseur bij de gemeente Almere. Zij zegt over het tekort aan en de noodzaak van geschoold personeel binnen de bouwsector: “We vissen al een tijd met zijn allen in dezelfde vijver, en die vijver raakt steeds leger. Nu gaan we dus onze eigen vissen kweken.�

Ook Ineke van der Aar, stadsdeelmanager van de gemeente Den Haag herkende deze problematiek en sloot zich graag bij het initiatief aan.
De gemeente Almere en Den Haag gaan nu dus medewerkers opleiden in een fulltime werk/leertraject dat opgebouwd is uit een eenjarig intensief trainingsprogramma, waar een volwaardig salaris aan gekoppeld is.

In dit jaar krijgen de deelnemers de mogelijkheid om zich om te scholen naar het werkveld van Bouw en Woningtoezicht. Daarin krijgen zowel de bouwtechnische als de juridische aspecten van het vak uitgebreide aandacht.

Persoonlijke begeleiding speelt binnen het project een belangrijke rol. De deelnemers worden bijgestaan door een fulltime begeleider die hen traint, bijstuurt en motiveert.

Bij de selectie van kandidaten voor het werk/leertraject wordt niet naar leeftijd gekeken. Belangstellenden moeten een HBO werk- en denkniveau bezitten, waarbij een diploma niet noodzakelijk is. Wel moeten de deelnemers affiniteit hebben met techniek en moeten ze in staat zijn een technisch-juridische opleiding op hbo-niveau te voltooien.

De afwijkende eisen die de gemeenten aan de vooropleiding van de kandidaten stellen en de vorm van de opleiding maken dit plan sterk afwijkend van de traditionele aanpak. Daarmee is het voor velen een uitgelezen kans om niet alleen te werken maar ook heel veel te leren!

Gemeente Den Haag heeft tientallen enthousiaste sollicitaties van eigen personeel ontvangen voor dit werk/leertraject. Gemeente Almere heeft naast de interne aanmeldingen nog ruimte voor externe
kandidaten. De vacatures voor vergunningverlener en inspecteur bouwwerken zijn te vinden op www.almere.nl.
Provincie:
Tag(s):