woensdag, 14. mei 2008 - 22:52

Horrorboom maakt buurtkinderen doodsbang

Amsterdam

De 'horrorboom' aan de Waddenweg in Amsterdam-Noord bezorgt de buurtkinderen nachtmerries. Als ze naar hun school aan de Rode Kruisstraat lopen moeten ze langs de 'enge' boom en dat is voor sommige kinderen reden genoeg om een stukje om te lopen.

's Avonds ziet de boom er zo mogelijk nog griezeliger uit. De takken zijn bedekt met een dikke laag spinsel en langs de draden kruipen rupsen omhoog en omlaag. Aan de takken hangen dikke spinselbollen die vol zitten met krioelende rupsjes.

Duizenden rupsen van de kardinaalshoedspinselmotvlinder zijn uit de spinsels gekropen en hebben de boom volledig kaalgevreten. Vanaf de boom lopen dikke spinseldraden naar de stuiken op de grond waar de vraatzuchtige rupsen inmiddels ook een deel van hebben opgevreten.

De rupsen verpoppen zich tussen mei en juli in de Hyponomeuta evonymellus (kardinaalshoedspinselmot). Wanneer de rups niet besstreden wordt zal de boom sterven. Waarschijnlijk is het voor deze boom al te laat.

Of het stadsdeel iets aan de rupsenplaag gaat doen is niet bekend, bij stadsdeel Amsterdam-Noord was vanavond niemand voor commentaar bereikbaar.
Provincie:
Tag(s):