dinsdag, 16. september 2008 - 8:21

Kunstroof Frans Hals-museum opgelost

De Divisie Centrale Recherche van de politie Brabant-Noord heeft zaterdag jl. met de aanhouding van drie Bosschenaren (69, 54 en 23 jaar) vijf zeer kostbare schilderijen van vier Nederlandse meesters opgespoord.

De schilderijen maken deel uit van het cultureel erfgoed. Verder zijn er bij een tweetal huiszoekingen meerdere wapens en kostbare spullen inbeslaggenomen.

Justitie verdenkt advocaat Arthur van der Biezen van betrokkenheid bij de kunstroof, dit meldt het NOS-journaal. Van der Biezen ontkent alle betrokkenheid.

Historie

De vijf zeventiende-eeuwse meesterwerken zijn op zondag 24 maart 2002 ontvreemd uit het Frans Halsmuseum aan het Groot Heiligland in Haarlem. Het ging daarbij om 'De Kwakzalver' van Jan Steen,'De Kwakzalver' en 'De Tabakskroeg' van Adriaen van Ostade, 'De Muzikanten' van Cornelis Bega en 'Het Drinkgelag' van Cornelis Dusart. De in 2002 getaxeerde waarde van de gestolen schilderijen bedroeg 2,5 miljoen euro. De diefstal is destijds onderzocht door de politie Regio Kennemerland, echter van de daders en de doeken ontbrak elk spoor.

Onderzoek

Medio januari 2007 kwam er bij de Divisie Centrale Recherche van de politie Brabant-Noord informatie binnen met betrekking tot handel in gestolen kunstwerken. Er is op dat moment een onderzoek gestart onder de werknaam 'Pictor' (=schildersezel). Tijdens het onderzoek bleek dat er ook een relatie lag met de vijf schilderijen. De belangrijkste doelstelling van de recherche was het ongeschonden terugvinden van deze kwetsbare schilderijen en het aanhouden van verdachten. Sinds die periode hebben een wisselend aantal rechercheurs continue onderzoek gedaan. De politie Brabant-Noord heeft gebruik gemaakt van meerdere politie-infiltranten.

Aanhouding

Twee Bosschenaren (23-en 69 jaar) zijn zaterdag omstreeks 14.00 uur door een arrestatieteam aangehouden in een hotel in Eindhoven. De 54-jarige Bosschenaar is omstreeks 16.00 uur in de directe omgeving van zijn woning aan de Engelsedijk in 's-Hertogenbosch, door een arrestatieteam aangehouden. Alledrie de verdachten worden verdacht van heling van kunst. Er is in dit onderzoek nauw samengewerkt met: 'The Serious and Organized Crime Agency in London' (SOCA)

Onderzoek in de woning

De politie heeft bij het onderzoek in de woning van de 54-en 23-jarige verdachte aan de Engelsedijk o.a. drie auto's waaronder een Ferrari en een Range Rover, drie vuistvuurwapens, drie hagelgeweren, munitie, een kruisboog, kogelwerende vesten, een tiental kostbare horloges van o.a. het merk Cartier, verdovende middelen, twee motoren waaronder een Harley Davidson, computerapparatuur, een geldbedrag en de administratie inbeslaggenomen.

In de woning van de 69-jarige verdachte aan de Onderwijsboulevard heeft de politie alleen administratie inbeslaggenomen.
Provincie:
Tag(s):