dinsdag, 23. september 2008 - 19:27

Metamorfose Emma Kinderziekenhuis AMC van start

Amsterdam

Vandaag is de Metamorfose, de grootschalige verbouwing en het zorgvernieuwingstraject van het Emma Kinderziekenhuis AMC, op spectaculaire wijze van start gegaan.

Illusionist Hans Klok toverde negen klokken tevoorschijn die symbool staan voor het thema ‘tijd’. Een metamorfose van zo’n groot academisch kinderziekenhuis kost immers jarenlange voorbereiding en zal nog jaren in beslag nemen.

Kinderen van acht verschillende verpleegafdelingen van het Emma Kinderziekenhuis AMC namen de klokken in ontvangst. De negende klok werd uitgereikt aan Robert ten Brink als ambassadeur van het Emma Kinderziekenhuis en het Ronald McDonald Kinderfonds. Deze klok telt terug vanaf 208, het aantal weken dat de verbouwing in beslag neemt. In september 2012 moet het bouwproject dus klaar zijn. De verbouwing van het kinderziekenhuis is zodanig georganiseerd dat alle zorgactiviteiten en behandelingen gewoon door kunnen gaan.

Ook medewerkers, patiënten en ouders hebben vandaag de start van de bouw groots gevierd. De hele dag stonden op alle kinderafdelingen verwenactiviteiten op het programma, zoals muziek, theater, lekkere hapjes, grabbelton, beauty behandelingen en workshops.

Hoofd van het Emma Kinderziekenhuis AMC prof.dr. Hugo Heymans benadrukte vanmiddag dat het nieuwe academisch kinderziekenhuis niet alleen een optimale medische behandeling biedt, maar tevens de ontwikkeling van het kind in psychologisch en maatschappelijk opzicht centraal stelt. ‘We willen het gewone leven ook in het ziekenhuis zo veel mogelijk door laten gaan. Daarom komen er voorzieningen waar de patiëntjes met familie en vrienden samen kunnen zijn zoals een bioscoop en een kinderrestaurant’.

Ook de bouw van de Ronald McDonald Parade, een nieuw project van het Ronald McDonald Kinderfonds, maakt deel uit van de Metamorfose. Van een voelwand tot Wii-games en van een tienerlounge tot skelteren: in de Parade kunnen kinderen en tieners even vergeten dat ze ziek zijn. Het bijzondere is dat al deze nieuwe voorzieningen een integraal onderdeel vormen van de zorg. De kosten van de Metamorfose zijn begroot op 30 miljoen euro. Om de Metamorfose volledig te laten slagen, heeft het Emma Kinderziekenhuis nog een paar miljoen nodig voor faciliteiten die niet door de overheid worden vergoed. Daarom is een campagne gestart: ‘Bouw mee aan het beste kinderziekenhuis ter wereld’. (voor meer info: www.steunemma.nl of 020 566 3933).

Het nieuwe Emma Kinderziekenhuis AMC is een ontwerp van OD205 architectuur bv. uit Delft. En voor het nieuwe interieur werken ze samen met Opera Amsterdam.

De Metamorfose is nodig om chronisch zieke kinderen die regelmatig of langdurig in het ziekenhuis zijn opgenomen, een kans te bieden op een zo normaal mogelijk leven. Door verbeteringen in de kindergeneeskunde groeien steeds meer kinderen op met een chronische ziekte. Maar liefst 80 tot 90 procent van de kinderen die twintig jaar geleden zou overlijden, bereikt nu de volwassen leeftijd. In Nederland komt dat neer op 300.000 tot 500.000 chronisch zieke kinderen. In het Emma Kinderziekenhuis AMC komen jaarlijks bijna 50.000 kinderen op de polikliniek en worden ruim 5000 kinderen opgenomen.
Provincie:
Tag(s):