vrijdag, 13. juni 2008 - 22:44

Oranje vernedert Frankrijk met 4-1

Nederland heeft vrijdagavond Frankrijk met 4-1 verslagen. Doelpuntenmaker Wesley Sneijder stond, in tegenstelling tot na de zege op Italië, een stuk minder nuchter voor de camera's. "Dit is echt een wereldprestatie, ik kan het nog amper bevatten. Wij gaan een uitbundiger feestje vieren dan na de wedstrijd tegen de Italianen", aldus een emotionele Sneijder na afloop.

Bondscoach Marco van Basten was dolblij, maar bleef wel realistisch: "Ik vond dat wij niet werelds hebben gespeeld. Dat je dan met zulke uitslagen de wereldkampioen en de runner-up verslaat is fantastisch. De wissels pakten zeer goed uit. Buiten de prachtige doelpunten, kreeg ook de verdediging wat meer lucht."

Frankrijk begon voortvarend aan de wedstrijd. De ploeg van bondscoach Raymond Domenech kon alleen genoegen nemen met een overwinning. Het lichte veldoverwicht van 'de haantjes' werd niet omgezet in kansen. Zonder groots te voetballen kwam Oranje al na negen minuten verrassend op voorsprong. Dirk Kuijt kopte, uit een hoekschop van Rafael van der Vaart, de openingstreffer tegen de touwen. Tot aan de rust zochten de Fransen naar de aansluitingstreffer. Nederland zakte te ver in en liet de Fransen hun favoriete tempovoetbal spelen. Dat 'Les Bleus' vooral met afstandschoten gevaarlijk werden, was te danken aan het verdedigende strijdplan dat Van Basten vooraf had bedacht.

De oefenmeester gaf zijn mandekkers opdracht spelmaker Franck Ribery op een straffe dekking te trakteren. 'Scarface', de angel van het Franse elftal, was verantwoordelijk voor de aanvoer naar diepe spits Thierry Henry. Door scherp verdedigen van afwisselend Khalid Boulahrouz en Nigel de Jong kon Ribery nauwelijks aan zijn opdracht voldoen.

Doelpogingen van Florent Malouda, Ribery en Sidney Govou werden allen door uitblinker Edwin van der Sar gepareerd. Zo kon Nederland met enig fortuin richting de kleedkamers.

Na de doelwisseling waren de Fransen op zoek naar de gelijkmaker. Thierry Henry was dichtbij de 1-1. De spits van Barcelona schoot echter hoog over het doel. Van Basten bracht twee gouden wissels in het veld, die direct hun waarde bewezen. Arjen Robben trok in de 59ste minuut de bal voor, waarna Robin van Persie de score kon verdubbelen.

Twintig minuten voor tijd schoot Henry de aansluitingstreffer tegen de touwen. Direct hierna was het Robben die uit een onmogelijke hoek, een werelddoelpunt scoorde en de genadeklap uitdeelde.

In de blessuretijd zette Wesley Sneijder, met een prachtig doelpunt, de 4-1 eindstand op het scorebord.

Dankzij de zege is Oranje gekwalificeerd voor de kwartfinales. Met nog één duel te gaan is Nederland nu al zeker van de groepswinst in poule C.