vrijdag, 16. mei 2008 - 16:47

Proef met bussen op bio-ethanol in Zwolle

Zwolle

De gemeente Zwolle steunt het initiatief van Connexxion en de Provincie Overijssel om een proef te doen met milieuvriendelijke bio-ethanolbussen in Zwolle. Connexxion en de provincie hebben Zwolle uitgekozen voor de proef vanwege de ambities die de gemeente heeft in het verbeteren van de luchtkwaliteit. Dit heeft de gemeente laten weten.

Experiment
De bio-ehtanolbussen is een experiment en het college wil tijdens het experiment zekerheid dat het om duurzaam geproduceerde bio-ethanol gaat. Verder wordt tijdens de proef gekeken hoeveel kilometer een bus op een liter ethanol rijdt, of er meer onderhoud nodig is en of het een andere manier van rijden vraagt.

Als er structureel gebruik gemaakt gaat worden van bio-ethanol dan zal de gemeente er op aandringen dat er aantoonbaar duurzaam geproduceerde ethanol wordt gebruikt.

Reductie CO2-uitstoot
De ethanolbussen reduceren de schadelijke lokale emissies in Zwolle met 65% - 90% per buskilometer. De CO2 uitstoot in Zwolle wordt tijdens het pilotproject verlaagd met minimaal 800 ton.

Aangepaste bussen
Bussen die op bio-ethanol rijden hebben speciale motoren. Scania investeert in de ontwikkeling hiervan en hebben hiermee al ervaring opgedaan in Zweden.
Provincie:
Tag(s):