vrijdag, 30. mei 2008 - 19:44

PvdA met embryoselectie terug naar de vorige eeuw

Den Haag

D66-leider Alexander Pechtold is opnieuw teleurgesteld in de opstelling van de PvdA in het kabinet. Het CDA en de CU hebben de PvdA omgepraat in de ministerraad over het voorkomen van erfelijke ziektes zoals ernstige vormen van borstkanker.

Pechtold: "Veel mensen die erfelijke ziektes met zich meedragen willen die niet doorgeven aan hun kinderen. Om ideologische redenen willen de CU en het CDA mensen dwingen dit wel te doen. Het is onbegrijpelijk dat de PvdA-ministers dit toelaten en zo de persoonlijke ethische afwegingen van ouders en doktoren op deze manier tot een politiek spel maken. De PvdA toont zich geen hoeder van het recht op zelfbeschikking en brengt ethische discussies terug in de vorige eeuw."

Pechtold stelt ook vraagtekens bij de rol van minister Klink (CDA, Volksgezondheid). De minister keurde eerst goed dat ouders de mogelijkheid kregen bevruchte eicellen te controleren op ernstige erfelijke vormen van kanker, maar liet vervolgens toe dat minister Rouvoet (CU, Gezin) de brief ter discussie stelde. Pechtold: "Waar staat het CDA in deze discussie? Eerst akkoord gaan met de opstelling van de PvdA-bewindslieden, maar vervolgens toch de ideologische opstelling van de ChristenUnie overnemen. Dit heeft mensen met erfelijke aandoeningen op het verkeerde been gezet."

D66 heeft een debat aangevraagd over de kwestie.
Categorie:
Tag(s):