dinsdag, 23. december 2008 - 21:23

Rechtzaak verkeersongeval Total tankstation aangehouden

Nieuwegein

De zaak tegen de 23-jarige man die ervan verdacht wordt op 31 augustus van dit jaar een verkeersongeluk met dodelijke afloop te hebben veroorzaakt in het Total tankstation op de A2, die na het ongeval in brand vloog, is dinsdag aangehouden. De rechtbank wil dat TNO helderheid geeft over een aantal onderzoeksvragen.

Op de zitting voerde de verdachte aan dat hij wel remde maar dat de remmen niet werkten. Het openbaar ministerie vindt dit onaannemelijk. De auto was niet oud en normaal onderhouden. Technisch onderzoek wijst uit dat er geen verminderde remcapaciteit was ook al brandde er een waarschuwingslichtje. De rechtbank wil nog meer duidelijkheid op de vraag hoe groot de kans is dat de remmen het niet deden.

Deze beslissing van de rechtbank kwam nadat het openbaar ministerie had gerequireerd. De officier van justitie had een celstraf van tien maanden en drie jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist. In zijn requisitoir ging hij terug naar de fatale dag van 31 augustus.

Op die dag ’s ochtends om half acht drinkt het slachtoffer een kop koffie in het tankstation op weg naar Schiphol om zijn vrouw en drie kinderen op te halen. Verkeerde tijd, verkeerde plek. Want op dat moment rijdt de verdachte met grote snelheid het terrein van het benzinestation op, de winkel binnen en komt tegen de achterwand tot stilstand. Hierbij rijdt hij het slachtoffer aan die direct overlijdt aan zijn verwondingen.

De officier van justitie verwijt de verdachte roekeloos te hebben gereden. Het ongeval is veroorzaakt door onverantwoord lang rijden zonder voldoende rustpauzes. De verdachte was immers vanaf zaterdag twaalf uur ’s middags al onderweg, hij had ’s nachts een discotheek bezocht, steeds gereden en niet geslapen. De verdachte gaf zelf ook aan erg moe te zijn geweest.
Provincie:
Tag(s):