woensdag, 20. augustus 2008 - 14:22

'Tall Ships' Races eindigt in Den Helder

Den Helder

Van woensdag 20 tot zaterdag 23 augustus leggen 75 Tall Ships uit Europa, Azië en Zuid-Amerika de loopplank uit in Den Helder. Onder hen 45 dwarsgetuigde zeilschepen van de A- en B-klasse, de Zwanen van de Oceaan.

De vaartuigen nemen deel aan de prestigieuze Tall Ships' Races, die dit jaar finisht in de marinestad. Een Sail-evenement in de hoogste categorie.

’A once in a lifetime event!’
Vrijwel alle grote Europese opleidings-schepen zijn van de partij in Den Helder. Ook uit andere werelddelen komen er 3-masters, zoals Cuauhtémoc, het opleidingsschip van de Mexicaanse marine en Shabab Oman, het paradeschip van sheikdom Oman.

Uit Brazilië komt Cisne Branco, zusterschip van de Clipper Stad Amsterdam. Voor het eerst zullen in Den Helder de Stad Amsterdam en Cisne Branco, beide eind jaren '90 in Nederland gebouwd, zij-aan-zij afmeren en deelnemen aan de Parade of Sail!

Programma
Op woensdag 20 augustus arriveren de Tall Ships vanaf 7.00 uur 's ochtends in Den Helder. Zodra ze afgemeerd liggen aan de kaden, kunnen de bezoekers van woensdag tot en met zaterdag deze indrukwekkende windjammers bezichtigen.

Al op de openingsdag van het evenement zijn er tal van activiteiten in en rond de haven. Vanaf drie buitenpodia zorgen bekende dj's, artiesten en shantykoren voor muzikaal spektakel. Om 19.00 uur vindt de officiële opening van The Tall Ships' Races 2008 Den Helder plaats. Daarna is er om 22.15 uur een spectaculaire openingsact nabij VOC-replica Prins Willim.

Ook donderdag en vrijdag staan bol van activiteiten en optredens. Zo kan het publiek rondvaarten en rondvluchten maken, genieten van grote braderieën langs de kaden en bij de Museumhaven, tentoonstellingen bezoeken en op beide dagen vanaf 22.15 uur kijken naar spectaculair vuurwerk.

Prins Maurits
Op donderdag paraderen de meer dan 1500 bemanningsleden van de schepen vanaf 14.00 uur in een feestelijke Crew Parade door Willemsoord en de binnenstad van Den Helder. Om 16.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats nabij de Prins Willim.

Zaterdag de 23e besluit het evenement met een spectaculaire Parade of Sail op het Marsdiep. Aanwezig zijn o.a. prins Maurits en prinses Marilene. Prins Maurits is beschermheer van het evenement.

Men kan voordien de hele dag flaneren in de haven en aan allerlei activiteiten deelnemen. Van 12.00-17.00 uur zijn er bijzondere demonstraties van onder andere de Koninklijke Marine op de Zeedijk en Rede van Den Helder.

De Parade of Sail start om 15.00 uur op de Rede van Den Helder, met de Zeedijk als natuurlijke tribune. Voor dit mega-evenement van 20 t/m 23 augustus 2008 worden 300.000 tot 400.000 bezoekers verwacht. De organisatie raadt aan gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Provincie:
Tag(s):