maandag, 4. februari 2008 - 9:21

Veelpleger-aanpak Groningen: het gaat goed, het kan beter

Groningen

Staatssecretaris van Justitie, mevrouw mr. N. Albayrak vindt dat het goed gaat met de veelplegeraanpak zoals dat in Groningen gehanteerd wordt. Het kan echter beter: zo zouden ook illegale veelplegers in aanmerking moeten kunnen komen voor een ISD-maatregel waarbij ze voor twee jaar worden opgesloten.

Dit zei de staatssecretaris ter gelegenheid van de uitreiking van het Handboek Veelplegers tijdens het symposium 'Aanpak Veelplegers Groningen'. Mevrouw Albayrak kreeg het handboek uitgereikt door de hoofdofficier van justitie te Groningen, mr. J. Eland, tevens voorzitter van het Arrondissementaal Justitieel Beraad Groningen (AJB). Dit handboek is speciaal voor de aanpak van veelplegers in Groningen opgesteld.

Groningen kent een lange historie in de aanpak van veelplegers. Door de jaren heen is men het belang hiervan steeds meer gaan inzien. In de huidige aanpak werken politie, reclasseringsorganisaties, het gevangeniswezen, en het OM binnen het AJB samen met gemeenten steeds nauwer samen om de problemen die veelplegers met zich meebrengen beheersbaar te maken en te houden. De staatssecretaris noemde de Groningse werkwijze 'een Veiligheidshuis avant la lettre'.

In Groningen behoort circa 1% van de daderpopulatie tot de zogenaamde groep veelplegers. Zij zijn verantwoordelijk voor bijna 29% van de woninginbraken en 18% van de autoinbraken. Daarnaast plegen zij nog vele andere, veelal kleinere, misdrijven.
Provincie:
Tag(s):