woensdag, 17. december 2008 - 22:52

Verdachte 'Fietsendiefmoord' krijgt zes jaar celstraf

Den Haag

Het gerechtshof te Den Haag heeft op woensdag 17 december 2008 de verdachte in de zaak die bekend staat als de `fietsendiefmoord' een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd. Dit heeft het gerechtshof te Den Haag bekendgemaakt.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de verdachte eerder ook tot zes jaar gevangenisstraf in deze zaak. Het openbaar ministerie eiste in hoger beroep tien jaar gevangenisstraf. De verdediging had ontslag van rechtsvervolging bepleit, omdat de verdachte uit noodweer (exces) zou hebben gehandeld.

Het hof heeft de volgende feiten vastgesteld. Op 7 juni 2007 reed de verdachte in Rotterdam op een (volgens de verdachte geleende) fiets die door de eigenaar als de zijne werd herkend. Deze man sprak de verdachte hierop aan. De verdachte gaf de fiets daarna af aan de man, maakte excuus en gaf hem een hand. Hiermee was de zaak voor beiden afgedaan.

Vier jongens zagen dit gebeuren. Zij gingen uit zichzelf naar de verdachte toe en spraken hem op de vermeende diefstal van de fiets aan. Zij gaven de verdachte een duw tegen het gezicht, waarna de verdachte een mes tevoorschijn haalde. De verdachte werd vervolgens heel hard in het gezicht gestompt, waarna hij wegrende.
Twee van de jongens renden hem achterna. De verdachte bleef vervolgens staan, draaide zich om en stak met het mes in de borst van de dichtstbijzijnde achtervolger. De afloop hiervan was fataal.

Het hof heeft geoordeeld dat de verdachte in een noodweersituatie verkeerde, maar dat hij in zijn verdedigende reactie veel te ver gegaan is door meteen in de borst van een ongewapende jongen te steken. Daarom komt aan de verdachte geen beroep op noodweer (exces) toe.

Bij de strafoplegging heeft het hof rekening gehouden met de rol van de vier jongens, onder wie het slachtoffer, die met de inmiddels opgeloste kwestie rond de fiets in feite niets van doen hadden.
Provincie:
Tag(s):