dinsdag, 16. september 2008 - 12:33

Veroordeelde zedendelinquent moet verhuizen

Utrecht

Een inwoner van Utrecht die in 2007 veroordeeld werd wegens ontucht met een destijds 4-jarige medebewoner van zijn portiekflat moet die huurwoning uit zodra zijn woningcorporatie BO-EX voor hem een alternatieve woning heeft gevonden. Dat heeft de kantonrechter dinsdag geoordeeld.

De man werd in 2007 veroordeeld door de rechtbank en keerde na het uitzitten van zijn straf terug naar zijn woning. Hij is tegen het vonnis van de rechtbank in hoger beroep gegaan. Het gerechtshof heeft nog geen uitspraak gedaan in zijn zaak.

Volgens BO-EX veroorzaakt de man zodanige overlast voor het slachtoffer en zijn ouders dat hij direct moet vertrekken uit de woning. De man ontkent dat hij overlast veroorzaakt. Hij stelt dat hij de hele dag werkt, zelden medeflatbewoners tegenkomt en geen medebewoners lastig valt. Ook de kantonrechter oordeelt dat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat de man overlast veroorzaakt. Hiervoor is extra onderzoek nodig. De kantonrechter stelt ook vast dat het niet mogelijk is de man uit zijn huis te zetten, alleen om het feit dat hij eerder veroordeeld is wegens ontucht.

De kantonrechter is echter van oordeel dat de situatie die nu is ontstaan in hoge mate ongewenst is. Vanwege het feit dat de man in hetzelfde flatgebouw woont als het slachtoffer, gebruik maakt van dezelfde ingang en dezelfde lift, vindt de kantonrechter dat de man een redelijk aanbod van de woningcorporatie niet mag weigeren.

De man heeft wel recht op een verhuisvergoeding. De rechter heeft die vergoeding nu vastgesteld op € 2.567,94, de helft van het bedrag dat doorgaans wordt toegekend wanneer sociale huurwoningen ontruimd worden wegens renovatie.
Provincie:
Tag(s):