woensdag, 1. juli 2009 - 10:36

1 minuut stilte in abortusklinieken

Amsterdam

Op woensdag 1 juli zal in alle Nederlandse abortusklinieken een minuut stilte in acht worden genomen. Met deze actie geven abortusklinieken en abortusartsen uitdrukking aan hun verontwaardiging over het geweld tegen hulpverleners en de hulpvragende vrouwen. Ook in andere Europese landen waaronder België, Frankrijk en Spanje worden acties gevoerd tegen de agressie.

Directe aanleiding is de moord op de Amerikaanse abortusarts dr. George Tiller op 31 mei. In de Verenigde Staten is geweld tegen hulpverleners in de abortushulpverlening aan de orde van de dag en worden vrouwen belemmerd in het uitoefenen van hun grondrecht om te kiezen voor het afbreken van een ongewenste zwangerschap. Ook in veel Europese landen worden vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen laten beëindigen lastig gevallen door anti-abortus demonstranten.

De vrije keuze van vrouwen voor het uitdragen of afbreken van een zwangerschap of afstaan ter adoptie is onderdeel van het recht op reproductieve gezondheid. Naar schatting sterven jaarlijks onnodig 70.000 vrouwen aan illegale en onveilige abortus.
Categorie:
Tag(s):