zondag, 12. april 2009 - 12:26

'112 niet bereikbaar door storing ISDN-lijn'

Den Haag

De oorzaak van de telefoonstoring voor mobiele bellers met de landelijke 1-1-2-centrale van het Korps Landelijke Politiediensten (het KLPD) in Driebergen van afgelopen vrijdag is zeer waarschijnlijk een storing van een isdn-lijn. Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) zondag 12 april.

‘De storing is verholpen door het telefoonverkeer via andere lijnen om te leiden’, meldt het ministerie. Het BZK onderzoekt de slechte bereikbaarheid van het alarmnummer 1-1-2 voor bellers met een mobiele telefoon afgelopen vrijdag.

Toen was het alarmnummer aan het eind van de middag ongeveer anderhalf uur lang slecht bereikbaar voor bellers met een mobiele telefoon. Vaak konden zij bij een volgende poging wel het alarmnummer bereiken. Via vaste telefoonlijnen bleef het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance gewoon bereikbaar.

Via alle media kregen mensen het advies om in geval van nood via een vaste telefoonlijn naar 1-1-2 te bellen. Als een vaste telefoonlijn niet beschikbaar was, kon gebeld worden naar 0900-8844. Dit is normaal gesproken het telefoonnummer van de politie voor zaken die geen spoed hebben.

Er zijn al lange tijd speciale technische voorzieningen getroffen waardoor iedereen altijd naar 1-1-2 moet kunnen bellen. Zo krijgen telefoontjes naar 1-1-2 altijd voorrang bij grote drukte op de gsm-netwerken.

Kortdurende lokale storingen komen een hoogst enkele keer voor, maar die worden altijd onmiddellijk ontdekt en vervolgens snel verholpen. De afgelopen jaren is er nooit een langdurige storing geweest.

Het Ministerie van BZK onderzoekt waardoor het nummer afgelopen vrijdag voor mobiele bellers in heel Nederland toch anderhalf uur lang slecht bereikbaar kon zijn. Dit om zulke situaties in de toekomst te voorkomen of sneller op te lossen.
Provincie:
Tag(s):