zondag, 28. juni 2009 - 12:20

Agent waterpolitie lost twee waarschuwings-schoten

Amsterdam

Een agent van de Dienst Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee waarschuwingsschoten moeten lossen om zich een dronken man van het lijf te houden.

Dat gebeurde op het Noordzeekanaal toen de politieman een sloep met zes mensen erin controleerde en de schipper hierbij door het lint ging. Personeel van de Haven Amsterdam had de schipper van de sloep al gewezen op zijn gevaarlijk vaargedrag, maar de schipper negeerde de aanwijzingen en voer door richting IJmuiden. Daarop werd de Waterpolitie gewaarschuwd.

Een brigadier ging toen (rond 2.30 uur) met zijn snelle motorboot ter plaatse en sommeerde, cq vorderde de schipper om de boot stil te leggen, maar deze weigerde dat. Vervolgens gebruikte de politieman zijn pepperspray tegen de schipper.

Vervolgens sprong de schipper bij de politieman aan boord en ontstond er een worsteling, waarbij de schipper bovenop de politieman sprong en hem bij zijn keel greep. De politieman was toen genoodzaakt zijn dienstpistool te trekken en twee waarschuwingsschoten te lossen. Hierop liet de man los en kon hij geboeid worden.

Ter hoogte van het pont Buitenhuizen is de man aan wal gebracht en naar het politiebureau overgebracht, daar is hij ingesloten en in verzekering gesteld. Het gaat om een 37-jarige Haarlemmer, die onder meer bedreiging, mishandeling en verzet bij aanhouding ten laste wordt gelegd. De andere 5 inzittenden van de sloep konden in de consternatie met de boot ontkomen, naar hen wordt een nader onderzoek ingesteld. De politieman raakte licht gewond als gevolg van de worsteling.
Provincie:
Tag(s):