woensdag, 16. september 2009 - 20:04

Almere gaat voor nominatie 'Europese culturele hoofdstad 2018'

Almere

Burgemeester Jorritsma maakte woensdag 16 september bekend tijdens de conferentie ‘Almere als creatieve stad’ dat het college van B en W samen met het burgerinitiatief Almere2018 wil gaan voor de nominatie Europese culturele hoofdstad in 2018.

‘Wij schatten onze kansen hoog in. Almere heeft bijzondere en unieke troeven in handen waarover de andere kandidaat-steden niet beschikken’, aldus burgemeester Jorritsma. Jorritsma noemde hierbij de thema’s: het burgerinitiatief Almere2018, Almere als New Town en de Schaalsprong.

Marcel Kolder van het burgerinitiatief Almere2018 reageert: ‘Het is kenmerkend voor de innovatiekracht van Almere dat zij het lef heeft samen met haar burgers plannen te willen maken voor deze culturele interventie. Almere2018 bestaat uit honderden inwoners en bedrijven die geloven in de ontwikkelkracht van Almere. Wij zien dit stoutmoedige idee als voorwaarde voor een diverse en rijker geschakeerde stad. Almere heeft dit nodig. Eigenlijk meer dan alle andere kandidaat-steden bij elkaar.’

De gemeente Almere heeft Bert van Meggelen (intendant van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001) gevraagd om een gezamenlijk plan van aanpak te maken. Er wordt een intensieve verkenning uitgevoerd in de vorm van het atelier ‘Almere Culturele Hoofdstad 2018’. Dit atelier brengt alle betrokkenen en experts bij elkaar en onderzoekt de mogelijkheden voor de verdere voorbereiding van Europese Culturele Hoofdstad 2018. Op basis van de uitkomsten van dit atelier doet het college begin volgend jaar een voorstel aan de raad over de officiële kandidaatstelling in 2012.

Burgerinitiatief Almere 2018
Sinds 2006 werkt een groep geïnspireerde Almeerders aan een droom. Zij zien New Town Almere als de ideale kandidaat voor de Europese culturele hoofdstad 2018. Deze groep heeft zich inmiddels verenigd in het burgerinitiatief Almere2018 onder leiding van Marcel Kolder. De gemeente Almere omarmt het burgerinitiatief van harte.

Schaalsprong
Almere staat voor een gigantische uitdaging. Als de afspraken met het rijk rondkomen wordt de stad in een paar decennia verdubbeld. Almere groeit dan naar een inwonersaantal van 350.000, met 60.000 nieuwe woningen en 100.000 extra banen. Wethouder Arno Visser (Cultuur): ‘Een stedelijke ontwikkeling is meer dan alleen het bouwen van huizen en de aanleg van wegen. De culturele sector in Almere is volop in ontwikkeling en speurt intensief naar de betekenissen van cultuur in de ‘nieuwe’ stad. Het college van B en W vindt het idee van Europese Culturele Hoofdstad 2018 daarom ook goed passen bij de ambitie die Almere heeft met de schaalsprong’.

Conferentie Almere als creatieve stad
Als onderdeel van een Europees lezingenprogramma met als titel “creative cities,” organiseerden de Stichting Internationale Culturele Activiteiten, het International New Town Institute en de gemeente Almere een conferentie over Almere als creatieve stad. Met ruim 200 bezoekers, moderator Felix Rottenberg en sprekers als: Arno Visser (Wethouder Cultuur van Almere) en Arnold Reijndorp (bijzonder hoogleraar sociaale-conomische en ruimtelijke ontwikkelingen van nieuwe stedelijke gebieden UvA) was het een geslaagde bijeenkomst.
Provincie:
Tag(s):