maandag, 5. januari 2009 - 22:49

Brood voor ‘eentje’

Uithoorn

Met de diepvrieskou van dinsdag hoor je géén eendje klagen. Makkelijk hebben ze het niet nu hun eigen gecreëerde vijver op de Amstel continu dreigt dicht te vriezen als ze eruit gaan om voedsel te zoeken.

En wanneer ze het krijgen toegeworpen, dan krijgt vaak eentje het nakijken.

Deze week zal de vorst zorgen dat het ijs blijft aangroeien. Of de watervogels volgende week weer van Uithoorn naar Amsterdam kunnen zwemmen is afhankelijk wat de weergoden ons te bieden hebben.

De Vogelbescherming roept op om vogels bij te voeren en de dierenbescherming laat weten dat extra drinken voor de beesten, naast eten ook belangrijk is.

Wanneer vogels vastvriezen aan het ijs moet de redder nooit de vogel proberen los te trekken. Beter is om ze met een stukje ijs rondom hun lichaam of poten voorzichtig los te maken. Breng ter voorkoming van het vastvriezen een strolaag rond wakken op het ijs aan, aldus de Vogelbescherming.

Zorg ervoor dat de vijver niet bevriest, zodat kikkers en vissen zuurstof kunnen krijgen. Hak het ijs niet aan stukken en gooi geen kokend water op het ijs, hierdoor kunnen de vijverbewoners gewond raken.

Laat ook vooral nu de bladeren in de tuin liggen en hark ze niet weg. Juist nu vinden allerlei dieren daaronder een mooie warme schuilplaats.
Provincie:
Tag(s):