woensdag, 15. mei 2024 - 9:53

Consumptie huishoudens groeit met 0,4 procent in maart

kleding-hanger
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

In maart 2024 hebben huishoudens 0,4 procent meer goederen en diensten gekocht dan in maart 2023, meldt het CBS. Ze namen meer diensten af, maar kochten iets minder goederen.

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar van april waren de omstandigheden voor de consumptie in april gunstiger dan in maart.

Meer diensten

Consumenten hebben in maart 0,7 procent meer diensten afgenomen zoals openbaar vervoer, communicatie, recreatie en cultuur, dan in maart 2023. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Consumenten hebben 4,7 procent meer duurzame goederen aangeschaft dan in maart 2023. Ze kochten onder andere meer kleding en schoenen. Verder hebben huishoudens in maart hetzelfde besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan voedings- en genotmiddelen als in maart 2023. Ze verbruikten 7,5 procent minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen. Maart was minder koud dan maart vorig jaar.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):