dinsdag, 22. september 2009 - 21:24

Buswassers bij Arriva opnieuw in actie

Regio

De buswassers bij vervoerbedrijf Arriva gaan in Groningen en Drenthe opnieuw actievoeren, omdat hun werkgever Nivo Noord niet wil meewerken aan een goed sociaal plan. De buswassers leggen per direct hun werk voor twee dagen neer. Dat betekent dat de bussen ’s nachts niet worden gewassen en afgetankt. De actie is een vervolg op vorige week, toen de buswassers ook al een dag hebben gestaakt.

CNV Schoonmaak steunt de actie van de buswassers, die hun baan dreigen kwijt te raken vanwege de concessiewisseling in het regionale openbaar vervoer (van Arriva naar Qbuzz). Omdat vervoerbedrijf Arriva het contract met schoonmaakbedrijf Nivo Noord heeft opgezegd, heeft het schoonmaakbedrijf vanaf 14 december 2009 geen werk meer voor de buswassers. Dus heeft Nivo Noord de buswassers een ontslagbrief gestuurd.

CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek wil dat Nivo Noord een goede regeling treft voor de zestien buswassers, en heeft een concept sociaal plan voorgesteld. “Nivo Noord wil daar helaas niets van weten”, zegt Kampherbeek. “Het enige wat ze beloven, is dat ze hun best doen om de schoonmakers weer aan het werk te krijgen, bij Qbuzz of bij Nivo Noord zelf. Maar zo lang daar geen zekerheid over is, hebben de mensen daar natuurlijk weinig aan.”

CNV Schoonmaak wil een beter vangnet voor de buswassers. Degenen die in een eventuele nieuwe functie een lager salaris krijgen, moeten gedurende één jaar een aanvulling krijgen tot het niveau van hun huidige salaris. En degenen die op 14 februari 2010 nog steeds zonder werk zitten, moeten een ontslagvergoeding krijgen van 2.000 euro per gewerkt dienstjaar. Nivo Noord heeft dit voorstel afgewezen. “In plaats daarvan proberen ze de mensen bang te maken, door in brieven te dreigen dat actievoeren voor hen negatieve gevolgen kan hebben. Beneden peil, vind ik.”

Kampherbeek vraagt van chauffeurs en passagiers begrip voor de actie, die plaatsvindt op tien verschillende Arriva-vestigingen: Appingedam, Assen, Emmen, Groningen, Leek, Stadskanaal, Uithuizen, Veendam, Winschoten en Zoutkamp.
Provincie:
Tag(s):