maandag, 15. juni 2009 - 20:56

Eikenprocessierups in de gemeente Hoogeveen aangetroffen

Hoogeveen

Op drie verschillende locaties in de gemeente Hoogeveen is vorige week de eikenprocessierups aangetroffen. Het gaat om de Hendrikus Zomerweg, Albartsweg en de Albert van Daatselaarstraat. Deze straten liggen tussen Alteveer en Hollandscheveld.

De eikenprocessierups is een behaarde rups die voornamelijk in de maanden mei, juni en juli op bomen voorkomt.

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking.

Heeft u klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Zorg bij een bezoek een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan.

Eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen of dikkere takken van de eik: dichte spinsels van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen.

De gemeente start zo snel mogelijk met de bestrijding van de eikenprocessierups en blijft de situatie nauwlettend in de gaten houden.
Provincie:
Tag(s):